В Чънду почина най-старата панда

07:31, 08 юни 17 / Любопитно 25 492 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Преди няколко дни е починала най-старата панда от Изследователския център по отглеждане на бамбукови мечки в китайския град Чънду. Това съобщи на сайта си информационният портал "Сина", цитиран от БНЕС.

По данни на медията през тази година мецаната Сусу е навършила 34 години, което е еквивалентно на приблизително 104 човешки години. В последно време тя е страдала от високо кръвно, проблеми със сърдечно-съдовата система и черния дроб. Въпреки всичките усилия на лекарите те не са успели да й помогнат да пребори болестта и да оцелее и тя е починала на 2 юни.

Сусу попада в чъндунския зоопарк през далечната 1986 година, след като бива ранена в дивата природа. Вследствие на фактурите си, тя остава сляпа с едното си око.

Голямата панда (наричана още бамбукова или пъстра мечка) се смята за неофициален символ на Китай и е под закрилата на държавата. При естествени условия там виреят около 1.6 хил. панди. Те обитават най-вече планините в югозападната провинция Съчуан, където все още са запазени бамбуковите гори. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама