Петричкият кмет отчете година и осем месеца управление

12:07, 08 юни 17 25 577 Шрифт:
Автор:

Новият кметски екип в Петрич е погасил 4 004 461 лева стари дългове за година и осем месеца управление.

"Тези дългове оказаха своето влияние върху намеренията ни за благоустрояване на града и селата. Изплащаме ги от собствени средства. За сравнение ще ви кажа, че сумата от над 4 млн лв е достатъчна за цялостно асфалтиране например на път като километри Петрич-Рибник или построяването на нова спортна зала. Това няма да са и последните суми, които изплащаме за минали години управление", кметът Димитър Бръчков. 

Въпреки това Общината е успяла да закупи по спешност 6 нови ВиК помпи, които да спасят града и селата Митиново, Дрангово и Ръждакот воден режим през летните месеци. 

70 000 лева е инвестицията за тези съоръжения, две от които ще бъдат монтирани на първи подем при река Струмешница, останалите ще захранват селата Кърналово, Михнево и Старчево. 

"С новите помпи в Петрич ще се намалят загубите на питейна вода, ще се спестят и средства за ел. енергия, защото на годишна база ВиК-дружеството  плаща между 400 000 и 600 000 лева, за които са закупени за изброените села пък ще увеличат дебита на подаваната питейна вода, за да няма режим през натоварените летни месеци. В посока вътрешноградска водопроводна мрежа на Петрич кметът посочи, че следва да се започне работа по подмяната на стари етернитови тръби с нови на 15 улици и отклонения в града, които са невралгични точки. Стойността на този проект е 390 000 лева, има избран изпълнител. За сравнение Бръчков изнесе справка, че назад във времето за девет години инвестициите във ВиК сектора за града са 610 000 лева, което безспорно налага и извода, че това е бил най-слабо реформираният сектор от предходната управа. Нови водоизточници ще има и за селата Марикостиново и Дрангово, които редовно през лятото са на режим", категоричен е кметът Бръчков.

Кметът отчете актуализираната транспортна схема за общинската, областна и републиканска мрежа. Въведени са нови разписания, съобразено с препоръките на местните кметове, работодатели, директори на училища и детски градини. Автобусите, които ще обслужват подгорието задължително ще влизат в селата Беласица и Камена, нови линии се разкриват и до най-голямото село Първомай. 

Следващата седмица ще бъде обявена обществената поръчка за изкърпване на уличната мрежа, нова маркировка в града ще има преди учебната година, защото първо трябва да се сменят над 2 400 линейни метра водопроводи, обобщи кметът Димитър Бръчков.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама