Есперантисти от страната и чужбина се събират на творческа среща в Разград

12:12, 08 юни 17 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Разград ще бъде домакин на Международна есперантска творческа среща „Абритус”. Събитието ще се проведе на 9 и 10 юни в Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев”. Организатори на традиционния есперантски празник, който започва преди 28 години като регионален, а през 1995 година прераства и в международен са Есперантският дом за култура „Д-р Иван Кирчев” и Есперантското дружество „Л.Л.Заменхоф”,  съобщи Иваничка Маджарова, зам.-председател на есперантския дом в лудогорския град.

Тя обясни, че празниците ще бъдат открити в петък с традиционната вечер на есперантското изящно слово. В библиотеката от 17.30 часа ще бъде представена новата двуезична книга „Паяжинки”- хайку поезия на есперанто и български от Иваничка Маджарова. Авторката ще бъде представена от журналиста, поета и преводача Венелин Митев. За авторката това е четвъртата книга. Първата е «Ти и Аз», втората – « Бодил на шлема», която е обявена за книга на годината от читателите на списание «Литературен панаир», орган на есперантския ПЕН клуб, излизащо в Швейцария. През 2016 е съставител на антология «Абритус», същата година излиза и втората книга с хайку - «Паяжинки». Книгата съдържа 120 тристишия – хайку на български и също толкова в превод на езика есперанто. Обособени са в три раздела под заглавия  Щтрихи на душата, Ронлива нежност и Усмивки /хумористични хайку/. Книгата е посветена на починалия съпруг на авторката, нейният спътник в живота, в отговор на неговата философия за живота. Темите, които присъстват в творбата са вселената, природата, човекът и неговият всемир.

На другия ден, в събота от 16.30 часа отново в библиотека ще бъдат отчетени резултатите и връчени наградите на победителите в литературния конкурс за оригинална есперантска поезия и хумор, обясни Маджарова. За участие в тазгодишното издание на надпреварата творби са изпратили есперантски автори от Русия, Белгия, Малта, Казахстан, Бразилия, Румъния, Сърбия, Тайван, Италия и България. По думите на Иваничка Маджарова през годините участието в конкурса и нивото на творбите е имало своите върхове и спадове. За творческата надпревара материали са били получавани от творци oт Бразилия, Мексико, САЩ, Китай, Монголия, Япония, Koрея, Австралия, а през последните няколко години и от много млади автори от Африка. Забележителна е 1996 година, когато участват творци от 30 страни с 42 творби.

Творбите са оценявани от компетентно жури с представител на Есперантския дом. Редом с българските председатели на журито, като писателят Георги Михалков, журналиста, поета писателят и преводача Венелин Митев, авторът  на нашумелите в последните години издания – четирилогията Големите любови на българеските творци, артисти, художници, царе и министри и двете книги под заглавие „Прокудените гении на Българея”, доц. Цанко Игнев, Любомир Трифончовски – гл. редактор на сп. „Литературен панаир” – орган на есперантския ПЕН клуб, Мариана Евлогиева – лингвист- член на Ръководството на БЕС, са били доц. Събира Столхберг от Финландия, а тази година издателят от Хърватска Йосип Плеадин.

Тя посочи, че освен литературният конкурс за шести път ще бъде отчетен и този за превод от български на есперанто – специално обявен за съидейниците от България. Конкурсната задача е била превод на съвременен разказ от писателя - есперантист Георги Михалков. С този конкурс стремежа на организаторите е да съдействат за повишаване езиковото ниво на есперантистите, а другата по-значима цел е, публикувайки тия преводи в българските есперантски издания, като „Български есперантист”, „Есперантска трибуна” и „Литературен панаир”, да станат достояние на чужденците творби на големите български автори, подчерта зам.-председателят на Есперантския дом за култура „Д-р Иван Кирчев”.

Срещата ще завърши с концерт на вокалната група „Копнеж” с художествен р-л Димитър Стефанов, каза още Маджарова. 

Наградите за чужденците, участници в конкурсите и тази година ще бъдат отново излезли есперантски книги. Издадената през миналата година юбилейна антология „Абритус”, в която са публикувани наградените в конкурса творби за последните 25 години, ще получи всеки участник и в двата конкурса, както и ежегодното издание „Есперантска трибуна”.                                                                   

 В неделния ден гости и домакини, на чаша кафе ще беседват в Есперантския дом, ще разменят информация чрез езика на приятелството и хуманизма – Есперанто. За гостите на празника организаторите са подготвили посещения на културно-историческите забележителности в Разград, допълни Иваничка Маджарова.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама