Цветанов: Вместо с постигнатото от премиера, се занимаваме с въпросите на опозицията

13:10, 08 юни 17 / Политика 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съвсем нормално е, когато бъдат сезирани компетентните органи да се извърши и съответната насрещна проверка. Това заяви Цветан Цветанов в коментар по темата за оградата на българо-турската граница, предаде БГНЕС.

Мога да кажа фактите, които са до настоящия момент. В Постановление 55 от 2015 г. няма дума за това каква ще бъде оградата, каза Цветанов и обясни, че заедно с областните управители е взето решение на база на бюджета, който има за изграждането на оградата, там където има трудна проходимост, оградата да бъде едноредова, а на другите места да бъде двуредова.

Всичко това е излъчено със съответните протоколи. От тази гледна точка не смятаме, че има някакъв проблем. БСП търсят повод да са активни и да се държат на вълната, която ги отведе до победа на президентските избори и след това на парламентарните им даде възможност да бъдат втора политическа сила. От тук нататък е важно какви са политиките, които се правят, посочи той.

Според него ограничаването на бежанския поток е само, когато има отношение между България - Турция, страните да участва активно във взимането на важните решения на ЕС заедно с Германия, Франция и останалите държави членки.

Визитите на Бойко Борисов през последните три дни са ясен знак за доверието и отговорността, която искат да споделят с нас държави като Франция и Германия в общите политики на ЕС. Посещението, което ще направи премиерът след дни в Турция е ясен знак, че искаме да имаме добри добросъседски отношения. Това означава, че тези бежанци, които са над 3 млн. на територията на Турция, да не бъдат допускани на територията на България и на държавите от ЕС. Всичко трябва да направим с дипломатически средства, смята Цветанов.

Със законодателните промени, които направихме дадохме възможност на Министерство на отбраната също да участва в охраната на българо-турската граница, за да може полицейският ресурс да бъде използван в борбата срещу престъпността, добави той.

Това, което се говори сега, че оградата била едноредова, двуредова. Да, тя е такава и никога не е прикривано това, каза Цветанов. Той заяви също, че оградата около Хасково е 31 км - 10 двуредова, а 21 км - едноредова. Няма притеснения, защото бюджетът е изразходван по правилата и е осъществен контрол. Инспекторатът към Министерски съвет, посочи той, е направил проверка и е установил, че протоколите за извършените услуги отговаря на направеното и от тук нататък това, което може да се приеме, че това, което възмущава БСП е станало през техния мандат, стана ясно от думите на Цветанов.

Цветанов каза също, че не трябва да се забравя и оградата, която е била паднала и е трябвало да се слагат колове, за да подпират да не падне съвсем на земята, а тогава и стълба няма да е необходима, за да преодолееш възпиращото съоръжение, каза той. Имаше и други проблеми - ламарината не беше поцинкована и веднага излезе ръжда и нямаше отдолу бетонова основа, която да е гаранция, че няма да поддадат съоръженията. Не се изграждаше и необходимата пътна инфраструктура в тези участъци, каза Цветанов.

Нека имаме предвид, че всичко свързано с българо-турската граница, включително и видеонаблюдението е част от националната сигурност на страна. "Ако излезе някоя от тези камери от строй има възможност чрез високопроходима техника и термовизионни системи да се подсили там, където е необходимо. Знаете, че на други места, където има други задачи МВР, се използва и подвижната термовизионна система, добави Цветанов.

В момента, вместо да коментираме постигнатото от премиера и динамичната дипломатическа совалка, която прави през последните дни Борисов, се занимаваме с отговори на въпроси, които не са с такова съдържание, за каквото говори опозицията, каза още Цветанов.

Приемането на тези 160 млн. евро беше заслуга на кабинета Борисов, каза Цветанов. Благодарение на посещенията, които са направили на българо-турската граница и са видели това, което е направено. Неслучайно Ангела Меркел вчера подкрепи България за усилията, които прави, за да гарантира сигурността на ЕС и от тези 160 млн. евро БСП говореха само преди 3 дни, че има 0 евро, които са усвоени. Това, което излезе вчера на блиц контрола, ще видите, че от 160 млн. евро за 33 млн. евро има вече подписани договори, изпълняват се проектите за 75 млн. евро приключват процедурите и има обжалвания, които трябва да се изчакат, за да може да продължи процедурата и остават още 57 млн. евро, по които се прави спецификацията и ще се обявяват обществените поръчки. Това, което ние ще направим е, че с 320 млн. лева ще подпомогнем изграждането на по-добрия капацитет за охрана на външната граница, ще закупим високопроходима техника, която ще бъде за полицаите и служителите от Областните дирекции в пограничните райони и ще може да се създадат по-добри условия за работа, за да сме по-адекватни при всяка една кризисна ситуация, заяви Цветан Цветанов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама