Валери Симеонов: Девизът за туристическия сезон 2017 г. е назначавайте всичко, което мърда

13:18, 08 юни 17 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Девизът за туристическия сезон 2017 г. и на всички собственици на фирми е следният: „назначавайте всичко, което мърда”. Това заяви вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, предаде БГНЕС.

Симеонов обясни, че на заседанието си МС е приел Правилника за прилагане на Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция с измененията, които позволяват изключително облекчен режим за набиране на работна ръка от трети страни.

„Отпаднаха изискванията за представяне на документи за образование, за квалификация, със съответните заверки и представяне в консулствата. Отпаднаха също така изискванията към работодателите за публикуване в средствата за масова информация на свободните работни места, тъй като тези свободни работни места, са традиция особено в туристическия сезон“, поясни Симеонов.

Отпаднало е и изискването за договори за наем. Вече желаещите да работят в България ще бъдат приемани само с декларации. „Всичко това е насочено към българската диаспора основно в Украйна, Молдова, Македония, Западните покрайнини и бившите съветски републики. Това е нещо, което не е направено 27 години и ще облекчи предстоящия туристически сезон“, убеден е вицепремиерът.

Той посочи, че вече има няколко хиляди души, които имат сключени договори с хотелиери по Черноморието, които чакат точно този правилник да влезе в сила, а той ще влезе в сила следващата седмица. Между 4 и 6 000 души са предварително договорени да започнат работа, съобщи Симеонов.

Според него няма кого да изместят тези чуждестранни работници. „Девизът за туристическия сезон 2017 г. и на всички собственици на фирми е следният: „назначавайте всичко, което мърда“. Няма хора за работа. С тези 4 до 6 000 човека, въобще няма да бъдат задоволени нуждите на предстоящия туристически сезон, които се оценяват някъде над 25 000 човека. Все пак това ще бъде помощ – една добра стъпка от страна на държавата в помощ на бизнеса, който трябва да печели и съответно държавата да получава своите данъци“, смята вицепремиерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама