Приключи образователната програма в Окръжен съд – Шумен за учебната 2016/2017г

14:00, 08 юни 17 25 479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С тържествено връчване на удостоверения приключи и учебната година в Окръжен съд – Шумен. Това е своеобразен финал на тазгодишния етап от образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, в която за трета година участва и Окръжен съд – Шумен.

Снимка: Окръжен съд Шумен

Програмата се осъществява по силата на Споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката.

Основни цели на пилотната образователна програма са обогатяване познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България, формиране на правна грамотност и култура, превенция на детското насилие, постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие, повишаване на доверието в съдебната власт.

Снимка: Окръжен съд Шумен

Училище-партньор е СУ ”Йоан Екзарх Български” гр.Шумен. Лектори по програмата са съдии от Окръжен съд – Шумен, които в рамките на втория учебен срок изнасяха пред ученици от ІХ и Х класове лекции по теми като „Структура на съдебната власт”, „Представяне на професията съдия”, „Превенция срещу употреба на наркотични вещества”, „Трафик на хора” , „Хулигански прояви на непълнолетни лица и последици. Детското насилие”.

Снимка: Окръжен съд Шумен

Последният  час за учебната година започна в 10.30 часа в сградата на съдебната палата. Съдиите Нели Батанова и Светлин Стефанов посрещнаха своите ученици от ІХ Б клас от СУ ”Йоан Екзарх Български” гр.Шумен в зала 9 на Окръжен съд – Шумен. В края на часа те получиха своите удостоверения, а на техният учител Ася Борисова  бе връчен плакет за участието на училището им в образователната програма.

Снимка: Окръжен съд Шумен

Оценката от тази дейност през изминалия учебен период дава основание на Окръжен съд – Шумен да си постави по-високи цели за следващата учебна година и да разшири провеждането на пилотната образователна програма сред по-широк кръг от ученици и в други училища в града.

Снимка: Окръжен съд Шумен

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама