Елена Йончева: Имаме съмнение за търговия българската национална сигурност

14:28, 08 юни 17 / Политика 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Имаме съмнение, че се търгува с българската национална сигурност, че част от оградата по българо-турската граница, т.н. "инженерно съоръжение", "охранително-възпрепятстващо съоръжение", се строи некачествено. В резултат, на което е и този бежански поток. Това заяви депутатът от БСП Елена Йончева, предаде БГНЕС.

Заради съмненията за злоупотреби с охраната на границата Йончева заяви, че утре в 11.30 часа от БСП ще подадат сигнал в прокуратурата и ДАНС и ще предостави всички документи.

На въпрос на БГНЕС дали ще сезират и ЕС за нарушенията, Йончева заяви, че и това ще стане. "Оградата е строена със средства на данъкоплатеца, т.е. с наши средства, но като външна граница ние ще подадем сигнал и там (в ЕС). Аз ще направя всичко, което е възможно, за да излезе истината наяве", обеща Йончева.

Тя посочи, че е решено първоначално оградата да бъде изцяло двуредова. Това е решение №17 на Министерски съвет от 14 януари 2015 г. В това решение се казва, че оградата по българо-турската граница трябва да бъде тип А - двуредова, защото по този начин най-добре ще извършва целта си.

Едноредова ограда, според това постановление, се предвижда да бъде построена само в труднодостъпните райони и по поречието на реките. Същата 2015 година, на 20 ноември, ГД "Гранична полиция" с писмо нарежда на областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас да преминат от строителството на двуредова към едноредова ограда. В резултат на което фирмите, които изпълняват това строителство, сами променят проекта дори на едноредовата ограда тип Б, която е приета от МВР.

Йончева цитира доклад на Главната инспекция на Министерски съвет от тази година, в който се казва: "даденото указание за строителство на едноредова ограда от Гранична полиция не кореспондира с утвърденото от МВР задание за проектиране на съоръжението, по което областните управители вече са имали сключени договори за изграждане на съоръженията и обслужващия персонал".

"Имаме документи, които доказват, че е прието решение и доказват две неща - първо, прието е решение за строителство на двуредова ограда, защото по този начин най-ефективно ще можем да спираме мигрантите. В резултат, на което след това със заповед на Гранична полиция е прието решение да продължи изграждането на едноредова ограда. Като самите производители променят проекта, зададен от Министерство на вътрешните работи.

Какво е качеството на тази ограда от Хасковска област, попита риторично Йончева и заяви, че едноличен търговец строи тази ограда. Едноличен търговец променя проекта на МВР. Моят въпрос към управляващите е кой и защо нарежда на областната управа и на частни фирми сами да променят проекта на оградата и с каква цел. Имаме съмнение за корупционни практики и съмнение за търговия с националния интерес и националната сигурност.

Йончева каза също, че има съмнение и за самата стойност на оградата. Тя попита, защо първите 30 км, строени от 01-06. 2014 г. от Министерство на отбраната струва около 300 хил. лв. на линеен километър, заедно с прилежащия път. Днес цената е четири пъти повече също с прилежащия път. От БСП искат да получат и доказателства, че това отговаря на качеството на оградата и то е повишено с четири пъти.

За интегрираната система за видеонаблюдение по границата - от Капитан Андреево до ГП Лесово от края на юни 2014 г. до април 2017 г., според доклада на инспектората, голяма част от камерите не работят вече три години. Тя поясни, че значителна част от техническите средства на системата, а именно панорамни устройства, сензори, възли и други не са в изправност и не могат да бъдат използвани. „Става дума за един участък, който е много натоварен от преминаване на мигранти“, каза Йончева.

Относно обвинението на Цветан Цветанов, че това е политическа атака, Йончева беше категорична: "Виждате ли тук каквато и да е заигравка? Аз цитирам конкретни документи и задавам въпрос - защо от двуредова, оградата е станала едноредова, защо, защо едноредовата ограда не отговаря на вече приетия проект на МВР и защо цената за оградата и прилежащия път, е поскъпнала 4 пъти".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама