Проф. Иван Панайотов: Българската селекция беше разбита

16:13, 08 юни 17 25 1433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В много близко време ще се появят сортове пшеница, които ще бъдат много по-добри от западните, заяви пред журналисти проф. Иван Панайотов, селекционер от близо 50 години. Той е автор на част от сортовете на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево, а сега работи в частния сектор.

По думите му, новите български сортове ще са със същите показатели за стебло, за братимост и продуктивност, но с много по-добри качествени показатели и по-добри продуктивни възможности от западната селекция. „Надявам се, че в близко време западните сортове ще изчезнат от българските полета“, заяви проф. Панайотов.

Според него, у нас има ръст на западните сортове, защото българската селекция е разбита. „Това е държавна политика. Кои са били министрите досега – незнаещи хора, нищо неразбиращи, имащи интерес от съвсем други неща. Това дълбоко ме възмущавам и не мога да го приема като нормално“, заяви селекционерът.

По думите му, пшеницата от западни сортове е с ниски показатели за протеин и глутен. „Въобще качествените показатели са на много ниско ниво, за сметка на продуктивността. Проблемът е, че никой не дава цена за качество. Къде е БАБХ, която да провери какви съставки има хлябът, какви подобрители. Най-малко 7-8 подобрителя се слагат в тестото, за да се получи хляб. Това е престъпление, отравяне на българския народ“, заяви той.

По отношение на полученото от турска компания отличие за разработения от него сорт Мерилин, селекционерът сподели: „Много съм изненадан. От България, от българско правителство , българска организация досега не съм получавал отличие. Но, най-малкото, което съм очаквал е да се получи от турска организация. Аз цял живот съм работил за България. И сега продължавам селекционната работа, която съм наследил от Тодор Рачински през 1980 г.“, каза още проф. Иван Панайотов.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:23, 21 фев 22

Браво Иване,
Поздравявам те !!
И ти пожелавам дълголетие и още успехи!!
Николай

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама