Коалицията на САЩ в Сирия не търси битки с Дамаск или руските сили

22:39, 08 юни 17 / Свят 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Международната коалиция за борба с терористите, водена от САЩ не възнамерява да участва в битка с правителството на Сирия, както и с руските или проправителствените войски. Това се посочва в изявление, разпространено от щаба на операцията "Непоколебима решителност" (Inherent Resolve), която провеждат в Ирак и Сирия група държави, водени от САЩ, предаде БГНЕС.

Заедно с това той твърди, че в коалицията „предизвикват безпокойство враждебните действия на проправителствените сили" в близост до коалиционните войски и нейните партньори. "Коалицията ще предпрема съизмерими отговори, за да защити своите сили," съобщават от щаба.

САЩ за трети пък в последно време извършиха въздушен удар по проправителствени сили в южната част на Сирия. На 6 юни ВВС на коалицията атакуваха части на проправителствените сили. Според обясненията войските са проникнали в „деконфликтна зона” и са създали заплаха за военната база на коалицията в Ат Танфе, където се намират тренировъчни лагери на въоръжената опозиция на Дамаск.

В четвъртък стана известно, че коалицията на САЩ е свалила дрон на сирийската армия, който обстрелял район в близост до силите на опозицията в южната част на Сирия.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви по-рано, че тези така наречени от коалицията „деконфликтни” територии са обявени едностранно и без съгласието на Дамаск. За разлика от зоните за „деескалация”, за създаването на които участниците се договориха през май в Астана, тези не са легитимни, заяви Лавров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама