Темер отказа да свидетелства по делото за корупция

01:43, 10 юни 17 / Свят 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Защитникът на бразилския президент Мишел Темер се обърна към Федералния върховен съд (ФВС) с искане да бъде преустановено провеждащото се срещу бразилския лидер разследване за корупция, по което той отказа да свидетелства. Както съобщи днес порталът UOL, лидерът на най-голямата държава в Южна Америка не е отговорил на нито един от 82-та му зададени му въпроса от страна на полицията в определения му за това срок, предаде БГНЕС.

По думите на адвоката, отказът на президента да даде показания е породен от това, че "правоохранителните органи са се отклонили от темата на разследването".

"Темер стана обект на редица злоупотреби и нарушения срещу личните му права и позицията му на национален лидер. Това поставя под въпрос върховенството на закона и самото съществуване на една демократична държава", се казва в изявлението на юриста.

БГНЕС припомня, че на 5 юни федералната полиция на Бразилия представи на президента списък от 82 въпроса, свързани с делото за корупция, което се води срещу него. Като държавен глава Темер получи правото да не дава отговорите си лично на следователите, а да ги предаде под формата на писмени показания. Първоначално бе съобщено, че бразилският лидер е длъжен да представи отговорите си в рамките на 24 часа от момента на получаване на въпросите. Съдията на ФВС Едсон Факин дори остави "вратичка" на Темер, като заяви, че той има правото да не отговаря на онези въпроси, които счита за некоректно формулирани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама