Адмирал Мален Чубенков: Черен ден за флота и за България (видео)

12:58, 10 юни 17 25 1128 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вчерашният 9-ти юни е черен ден за флота и за България. За съжаление изгубихме един достоен офицер. Това каза адмирал Мален Чубенков, командир на флотилия "Бойни спомагателни кораби" и командващ тактическото учение „Черно море” в Щаба на Военноморските сили по повод инцидента с вертолет „Пантер”, при който загина капитан Георги Анастасов, съобщи БГНЕС.

Адмирал Чубенков е командир на тактическото учение „Черно море 2017”. Под негова команда са изпълнени всички планувани тренировки на флот и авиация.

Всички предходни упражнения и бойни стрелби са били изпълнени без забележки със същия вертолет предния ден, уточни адмирал Чубенков. Той разясни, че след като в 12.29 часа е подал сигнал за край на учението, е получил обаждане от камандира на кораба „Дръзки“, че прелитайки в страни от фрегата вертолетът, участвал в учението е имал съприкосновение с предната мачта, като около 20 сантиметра от нея е срязана. При това вертолетът се е изтеглил от кораба, отправяйки се към брега, но впоследствие губи устойчивост. От всички доклади, които чу до този момент, в 12.28 часа пилотът Георги Анастасов, в опита си да спаси два човешки живота и машината, е опитал да приводни вертолета, но той пада във водата.

Незабавно са започнали дейностите по спасяване на членовете на екипажа на вертолета. Само в рамките на 7 минути е оказано съдействие на място от всички участвали в тактическото учение, каза адмирал Чубенков.

Първи от водата е изваден капитан Симеонов, катер прибира и вторият пилот Апостолов. Рискувайки собственият си живот, водолаз влиза в морето втори път и вади командирът на екипажа капитан Георги Апостолов. Неговата реанимация е започната веднага още на борба на кораба „Зодиак”. В рамките на час му е правен сърдечен масаж, но за съжаление Апостолов е бил без признаци за подобрение.

Адмирал Мален Чубенков заключи, че са били спасени не само два човешки живота, а много повече, но това е черен ден за държавата.

На пресконференцията присъстваха заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. 

[[{"fid":"89975","view_mode":"video_standart","fields":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":"youtube.com"},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":"youtube.com"}},"link_text":null,"attributes":{"alt":"Адмирал Мален Чубенков: Черен ден за флота и за България","height":526,"width":1000,"class":"media-element file-video-standart","data-delta":"1"}}]]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама