Каракачанов: Пилотът Анастасов е действал изключително професионално

14:43, 10 юни 17 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пилотът на вертолета капитан Георги Анастасов е действал изключително професионално. Това заяви вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, съобщи БГНЕС.

Каракачанов обясни, че за вчерашния инцидент с вертолет „Пантер”, при който загина капитан Георги Анастасов, от момента на научаването, поддържа контакти с премиера и той е абсолютно информиран за всичко. „Става въпрос за регулярно учение на военноморския ни флот. При изпълнението му хеликоптерът, който е трябвало да отрази стрелба по морска цел, след завършването на учението, преминавайки покрай носа на един от корабите, най-вероятно поради метрологични условия, може би вследствие на порив на вятъра, перката закача пилона на носа на кораба”, каза вицепремиерът.

„Пилотът на вертолета е действал изключително професионално. Не е вярно, че не е бил професионално подготвен. Машината е била в техническа изправност”, категоричен бе той.

Перката закача горната част на пилона, пилотът овладява вертолета. Отдалечавайки се от кораба, обаче явно той започва да дава дефект. Анастасов предприема най-правилния ход - да се върне обратно в близост до кораба, за да може спасителен екип да реагира бързо и да спаси екипажа.

Според Каракачанов именно благодарение на тази съобразителност на пилота двамата негови колеги на борда са спасени. Намират се в болницата във Варна, контактни са, без сериозни наранявания, но за съжаление се дава човешка жертва, допълни той.

„Благодарение на съобразителността и подготвеността на пилота, другите двама негови колеги са спасени. Поради това още вчера съм издал заповед за повишаването му в чин майор. Ще бъде награден още един член на спасителния екипаж старши лейтенант Мерчиванов - водолаз. Благодарение на него и на мигновената реакция и професионални действия от страна на спасителния екип, другите двама членове на екипажа са извадени”, каза още Красимир Каракачанов. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама