Европейска столица на културата е стимул за развитие на Пловдив и Матера

16:39, 10 юни 17 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Титлата Европейска столица на култура ще даде допълнителен стимул за развитие на българо-италианските взаимоотношения и в частност между градовете, избрани за столици на култура през 2019г. – Пловдив и Матера. Около това мнение се обединиха председателят на Общински съвет Пловдив Савина Петкова и председателят на Общински съвет Матера Анджело Торторели.  Италианската делегация е в Пловдив по повод българо-италианските дни „Между хоровете и културите“ , които са под патронажа на председателя Савина Петкова.

Пловдив е красив и спокоен град. Успяхме да се разходим и мога да споделя, че е и чист град, грижещ се за своята зеленина, сподели по време на срещата Анджело Торторели. Според него фактът, че Пловдив и Матера заедно ще са Европейски столици на културата дава шанс за още по-задълбочено сътрудничество. Торторели сподели, че град Матера се опитва да получи статут на безмитна зона и това ще бъде допълнителен стимул за повече инвестици. Италианската делегация вече е провела среща с Търговско-промишлена камара – Пловдив, където са обсъдени бъдещи икономически проекти между двата града.

Радвам се, че сте успели да видите част от нашия магнетичен град, който непрестанно се променя, но пази частица от всяка една епоха. Община Пловдив и Общински съвет полага усилия, за подобряване на градската среда и качеството на живот. Освен тези въпроси, обаче, вниманието на местната власт е насочено приоритетно и към културно-историческото наследство на града ни. В момента се работи усилелно по проетка за разкриване на т.нар Голямата базилика, намираща се до катедрални храм „Св. Лудвиг“ . Това каза от своя страна председателят на общински съвет Пловдив Савина Петкова.  Председателят сподели, че Пловдив е и град на толерантността.

Като част от българо-италианските дни тази вечер смесен хор "Кантори Матерани" - Матера с диригент д-р Алесандра Барбаро и Девическа хорова формация "Евмолпея" - Пловдив с диригент д-р Рада Славинска ще изнесат общ концерт от 17:30 часа в зала "Съединение" на Регионален исторически музей –Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама