Партията на Макрон ще търси и парламентарна победа

18:01, 10 юни 17 / Свят 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Центристката партия на френския президент Еманюел Макрон е на прага на първия кръг от парламентарни избори с надеждата да получи от надпреварата значително мнозинство пред опонентите си.

Макрон победи крайнодесния кандидат и лидер на Национален фронт Марин льо Пен, взимайки президентската власт на 7 май, но свърши само половината работа.

"Република в движение" (РЕМ), която той основа през април 2016 г. като платформа за кандидатурата си за президент, сега се нуждае от силно мнозинство в Народното събрание, за да изпълни реформите, които обеща по време на кампанията.

Голяма част от анкетите показват, че партията на Макрон би могла да спечели около 30% от гласовете първия кръг от гласуването в неделя, което ще го постави в полюсна позиция, за да осигури абсолютно надмощие във втория кръг седмица по-късно. Това може да се равнява на 400 места в 577-местната камара.

„Вълна или цунами?“, попита първата страница на левия ежедневник „Освобождение“ в събота.

Прекъсване на матрицата

Законодателните избори, както и президентските, се провеждат в два кръга. Ако никой от кандидатите не спечели над 50% в първия тур, първите двама ще премерят сили на втория - както и всеки кандидат, който спечели над 12,5% от гласовете.

Предшествениците на Макрон - Франсоа Оланд през 2012 г., Никола Саркози през 2007 г. и Жак Ширак през 2002 г. се радваха на всички тези победи. За разлика от него, обаче, те идваха от отдавна наложили се партии.

РЕМ разби формата на френската политика. Първоначално отхвърлена от противниците на Макрон като движение на ярки млади активисти от метрополията без никакви реални корени, тя ще излъчи 530 кандидати в неделя. В опит да подновят политическата сцена, много от тях никога не са заемали правителствен пост.

Някои наблюдатели предполагат, че кандидатите на Макрон просто „яхват“ вълната на популярност на новия президент и могат да предложат малко опозиция на началството, след като бъдат избрани.

"Ако мога да кажа така - в момента можете да покажете коза, слагайки й значка на Макрон, и тя би имала добри шансове да бъде избрана", каза политическият коментатор на BFMTV Кристоф Барбие тази седмица.

Разчистване

Държавният глава забрани на всички кандидати за РЕМ да наемат членове на семейството, ако са избрани, и не трябва да изпълняват консултантска работа, докато са законодатели.

Решенията следват скандала, който потъпка шансовете на кандидат-президента на Франсоа Фийон, изправен пред наказателна отговорност за изплащане на съпругата си Пенелопа на повече от 900 000 евро като негов парламентарен асистент, без тя да е извършвала дейност. Фийон отрича обвиненията.

Предвид опитите на Макрон да изчисти френската политика, той се изправи пред срам в петък, когато неговият малък центристки съюзник, партията "МоДем", беше подложена на предварително разследване по подозрение за наемане на фалшиви парламентарни сътрудници в Европейския парламент. Предаде БГНЕС.

Разследването идва с един от министрите на Макрон - Ричард Феран, който също се разпитва по подозрения, че е облагодетелствал съпругата си в сделка за имоти със здравноосигурителна каса, когато е ръководител на компанията. Партията на Макрон отхвърли обвиненията срещу Феран като неоснователни.

С политическата вълна, обръщаща се срещу основните партии от ляво и дясно, те предупредиха, че свлачището може да бъде лошо за демокрацията.

"Не мисля, че ще бъде здравословно за демокрация през следващите пет години", заяви Франсоа Бароа, който ръководи републиканците, опитвайки се смекчи неуспеха на Фийон на президентските избори.

Льо Пен

Партията на Ле Пен изглежда ще спечели около 15 места в национален мащаб - резултат, който би представлявал още едно дълбоко разочарование, след като тя беше победена от Макрон на президентските избори.

Льо Пен беше предизвикателна в интервю тази седмица пред АФП, като заяви: "Ние ще бъдем единствените опозиционни сили".

Макрон призова избирателите да му дадат силен мандат, за да реформира пазара на труда, чиито строги правила за наемане и уволнение задържат икономиката, според много експерти.

Президентът беше министър на икономиката в предишното социалистическо правителство и започна въвеждането на реформи, предизвиквайки масови демонстрации за месеци миналата година

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама