Аврен се побратими с Гусь-Хрустальный

18:24, 10 юни 17 25 623 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Споразумение за сътрудничество подписаха представители на ръководствата на община Аврен и руския град Гусь-Хрустальный в рамките на първия форум на побратимените градове. В него участваха представители на 14 руски и 12 български общини, които днес гостуваха в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. Те бяха приветствани от изпълнителния директор на комплекса Станка Шопова, от почетния гражданин на Варна и генерален консул на Русия в морската столица в периода 2005 – 2009 г. Анатолий Щелкунов. и по традиция – като всички гости, засадиха дръвче в парка му.

Побратимът на Аврен се намира в близката до Москва Владимирска област и има около 60 000 жители. До около 1996 г. е бил най-големият производител на художествено стъкло и кристал в Русия. След спиране на производството заради огромни дългове от няколко години е възстановен един от цеховете на огромния някога завод – за цветен кристал. В града има и Музей на кристала, както и пазар на кристал.

Форумът на българските и руските побратимени градове бе организиран от Община Варна и Националното сдружение на общините в Република България, с подкрепата на Генералното консулство на Руската федерация във Варна, на Руския културно-информационен център и СОК «Камчия». По време на срещата бяха подновени две споразумения за сътрудничество с побратимените на Варна руски градове Новоросийск и Новосибирск, а освен община Аврен свой руски побратим вече има и Павликени – това е брянският град Стародуб.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама