Половин милион пуерториканци искат страната им да е щат в САЩ

02:07, 12 юни 17 / Свят 25 482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По-голяма част от участниците в неделния референдум за статута на Пуерто Рико се обявиха свободно присъединената им към САЩ родина да стане 51-ят американски ща. Това не обвързва с нищо задължително Вашингтон. Предаде БГНЕС и Тасс.

Допитването бе бойкотирано от няколко местни политически организации. Според предварителните данни, публикувани на официалния сайт на референдума, около половин милион от 2,29 милиона имащи право на глас жители на архипелага, гласуваха за това Пуерто Рико да стане част от САЩ. Референдумът е само консултативен и има препоръчителен характер за Конгреса на САЩ.

Около 97% от участвалите в гласуването поискаха промяната в статута на свободно присъединената територия, която има огромни финансови проблеми.

Властите на Пуерто Рико не могат да се справят с дългове за около 70 милиарда долара. Преговорите за реструктуриране на дълга засега не носят резултат.

Пуерто Рико е част от групата на Големите Антилски острови. Той е на изток от Доминиканската Република в Карибско море. Там живеят близо 4 милиона души. Столицата се нарича Сан Хуан. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама