11 български града участват в българо-швейцарски проект за дуално обучение

11:54, 23 юни 17 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пилотно професиите, които започнахме да използваме по проекта за дуалното образование в България са машинен техник и техник – технолог в преработката на мляко и млечни продукти. Машинен техник е най-търсената професия у нас. Има изключителен недостиг на професионалисти в областта на машиностроенето в България.

Това заяви Петя Евтимова, ръководител на българо-швейцарския проект ДОМИНО, който работи съвместно с МОН по създаването на модерен работещ български модел на дуално образование, предаде БГНЕС.

През 2016 г. септември е започнато дуално обучение по 3 нови професии – електрообзавеждане на производството, газова техника и готвачи. През 2017 г. ще започне обучение по още три професии – автомобилна мехатроника, промишлена електроника и мебелно производство. През 2018 г. професиите са машинен техник, топлотехника и професия ресторантьор, специалност кетъринг.

За 2 години в този проект бяха включени 11 български града. Дуалното образование може да съществува само там, където бизнесът има сериозен ангажимент да подкрепя училищата, учениците и развитието на съответната промишленост в региона. В Южна България има концентрация на инвестиции в последните години, там са няколко училищата, които участват в такива проекти, както и по Черноморието, обясни Петя Евтимова и уточни, че в Северозападния регион още няма желание за инвестиции в дуалното образование.

За 2 години 425 ученици от 16 училища в 11 града са включени по проекта за дуално образование. В проекта се включиха 62 фирми с ангажимент да подпомагат дуалното образование в България, подчерта още Евтимова.

От своя страна Мария Тодорова - директор на Дирекция „Професионално образование и обучение“ в МОН, заяви, че без работодателите дуалното обучение не може да се случи. Вече имаме първи завършили ученици в такава форма на полудуално обучение, тъй като сме имали възможност само 2 години да я тестваме. С проект ДОМИНО МОН е най-силно ангажирано и се поставя много добро начало за създаване на национална система на дуалното обучение. Освен това, което проект ДОМИНО постига, ние имаме още няколко пилотни проекта, свързани с подпомагане от страна на Германия, Австрия, наши бизнеси сами инициират аборта в дуални условия, добави Тодорова. Тя съобщи също, че общо 661 ученици са включени в такова дуално обучение от 24 училища в 16 града и в 16 специалности. За следващата година предстои 29 професии да бъдат предложени и да бъдат включени за участие в дуалната форма, 17 от тях са нови.

В рамките на събитието бяха официално връчени наградите на победителите от Кулинарния конкурс „Аз готвя най-добре“, организиран от ДОМИНО и Швейцарската образователна група за учениците, които се обучават за готвачи по дуалната система в професионалните гимназии в Добрич, Перник, Бургас и Стара Загора. Победителка в ученическия кулинарен конкурс е Десислава Кирилова от Професионалната гимназия по облекло и туризъм „Св. Иван Рилски” в Перник. Наградите са едноседмично обучение в Кулинарната академия – Швейцария, участие в Дните на отворените врати в Швейцария на Швейцарската образователна група и книги от музея на известния швейцарски шеф-готвач Антон Мозиман. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама