Пенсионират хартиените нотариални актове

15:31, 23 авг 17 25 552 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Чиновниците няма да ни изискват нотариален акт на хартия, ако е издаден след 2000г.

На българските гражданите вече няма да бъдат изисквани хартиени свидетелство за граждански брак и нотариален акт в различните държавни и общински администрации.
Това ще важи само ако те са издадени след 2000 г., обявиха вицепремиерът Томислав Дончев и шефът на Държавна агенция "Електронно управление" Росен Желязков след правителственото заседание днес.
Взетите решения са част от  мерките за намаляване на административната тежест.
До края на годината 12 услуги ще бъдат дигитализирани и няма да се изискват от гражданите на хартия, а ще идват в администрацията по служебен път.
За някои от услугите отпадането е само частично. Свидетелството за граждански брак ще се получава по административен ред само за родените след 1984 година, чиито документи са дигитализирани, както и тези, които са сключени след 2000 г. Това важи и за имотния регистър, в който електронния регистър на нотариалните актове е за издадените след  2000 година. 

„Сменяме подхода, започваме да гледаме с очите на хората. Администрациите ще имат достъп до архивите си. Така гражданите няма да търсят документ от чиновник на чиновник“, обясни Дончев.
Росен Желязков пък допълва, че 49 закона и 70 нормативни акта ще бъдат променени, за да се дигитализират 12 хартиени услуги като измененията трябва да станат до края на 2017 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама