България ще подпише Протокола за изменение към Конвенцията на Съвета на Европа за трансфер на осъдени лица

13:10, 15 ное 17 / Политика 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Правителството одобри присъединяването на България към Протокола за изменение на Допълнителния протокол към Конвенцията на Съвета на Европа за трансфер на осъдени лица.

В Допълнителния протокол са предвидени правила, приложими към прехвърлянето на изпълнението на присъди в два случая – когато осъденото лице напусне осъдилата държава и се намира в държава, чийто гражданин е, и когато осъденият подлежи на експулсиране или депортиране след изпълнение на присъдата.

С Протокола за изменение се разширява приложното поле на Допълнителния протокол. Той ще е приложим и в ситуации, при които лицето, подлежащо на наказание, не е избягало, а се е преместило свободно в страната, чийто гражданин е. Обхващат се и случаи, когато засегнатото лице отказва да даде становище относно трансфера, което на практика блокира въвеждането на процедурата. Въвежда се срок от 90 дни за вземането на решения, свързани с прилагането на принципа на особеността (забрана за наказателно преследване, наказание и/или задържане на предадените лица за престъпления, извършени в изпълняващата държава преди датата на предаване), и се намалява срокът на имунитета срещу наказателно преследване от 45 на 30 дни от окончателното освобождаване, когато лицето, имащо възможност законно да напусне територията на изпълняващата държава, не е направило това.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама