Напрежение в румънското правителство около скандал с полицай-педофил

12:00, 11 яну 18 / Свят 25 576 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вътрешнополитически разпри разтърсват Румъния по повод случая с разкрития полицай-педофил. Премиерът и вътрешният министър изразиха различни позиции по въпроса за начините, по които се справя полицията със случая, съобщи Евронюз.

Еуген Стан, който е полицай от близо 30 години, беше арестуван след поява на видеозапис, в който се вижда как насилва две деца – 9-годишно момче и 5-годишно момиче в асансьор. След това са открити и улики за други сексуални посегателства върху деца, извършени от него назад в годините.

Премиерът Михай Тудосе разкритикува мерките, предприети от вътрешния министър Кармен Дан. Тудосе в същото време поздрави полицията за нейните действия. Необходими й бяха „само два дни“, за да открие извършителя, подчерта премиерът.

Дан обаче застана на противоположната позиция и поиска оставката на шефа на полицията Богдан Деспеску след появили се обвинения, че полицаи са прикривали своя колега. Премиерът засега не е взел решение дали да уволни Деспеску, като заяви, че първо иска да се срещне с него.

Вътрешният министър посочи, че полицаят Еуген Стан е заподозрян за престъпления от 2009 и 2015 г., като изтъкна, че началниците няма как да не са знаели за това. „Как така никой нищо не е знаел за това?”, попита риторично вътрешният министър. „Нито един висш офицер не е поел отговорност за това, че този полицай остава на служба, дори когато е заподозрян за няколко престъпления”.

„Силно съм разочарована от обясненията, които получих дотук. С впечатление съм, че сме изправени пред подобен изкуствен подход и липса на публичен достъп от страна на шефовете на румънската полиция. Смятам, че в момента румънската полиция трябва да си върне общественото доверие“, коментира Дан, според която полицията се нуждае от мащабни реформи.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама