Израел: Ударите в Сирия са предупреждение за Иран

15:44, 11 фев 18 / Свят 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че въздушните удари на ВВС на страната му в Сирия от предишния ден са тежък удар върху иранските и сирийските сили в съседната държава.
Премиерът също така каза: „Няма да позволя на ислямската република да се настани трайно в Сирия. Предупредих какви опасности крие военното присъствие на Иран в Сирия. Иран иска да използва сирийската територия, за да постигне своята цел да унищожи Израел. Ние ще направим всичко възможно, за да защитим нашата сигурност.“

Израел започна нападения срещу Иран, след като заяви, че е локализирал дрон, на място, което пресича границата между Сирия и Израел.
Сирийската обсерватория за правата на човека, която следи войната в Сирия чрез мрежа от активисти на място, заяви в неделя, че най-малко шест сирийски войници и съюзнически милиционери са били убити при въздушните удари. Шесттимата участваха в сирийските войски, както и в сирийските и не-сирийски съюзници, съобщи базираната във Великобритания обсерватория.

Съединените щати подкрепиха Тел Авив и също обвиниха Иран.
"Изчисленото нарастване на заплахата от Иран и амбицията й да се проектират нейната власт и господство поставя в риск всички хора от региона - от Йемен до Ливан", каза Хедър Науърт, говорител на Държавния департамент. "САЩ продължават да отблъскват всички ирански злоумишлени действия в региона и призовава за прекратяване на иранското поведение, което заплашва мира и стабилността."

В телефонен разговор с Нетаняху руският президент Владимир Путин пък призова да се избегне ескалация на напрежението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама