10 гръцки политици ще бъдат съдени за корупция по скандала „Новартис“

08:30, 22 фев 18 / Свят 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Наказателна отговорност ще бъде потърсена от десет политици в Гърция заради предполагаемо тяхно участие в корупционен скандал с швейцарската фармацевтична компания "Новартис".

Това реши гръцкият парламент след 12-часови бурни дебати. Депутатите решиха да бъде съставена парламентарна комисия, която да разследва скандала. Гласуването е продължило три часа, тъй като съгласно процедурата депутатите трябваше да пуснат своя вот в десет отделни изборни урни, колкото са предполагаемите политици, замесени в корупционния сандал.

Според сведенията, швейцарската компания е подкупвала гръцки политици, лекари и държавни служители, за да постигне увеличаване на продажбите и цените. Гръцките вестници пишат, че подкупите възлизат на около 50 милиона евро, а загубите за държавата са за милиарди. „Новартис“ е разследвана за неправомерни действия и извън Гърция. 

Опозицията твърди, че с този скандал правителството иска да елиминира политически опоненти. Някои от засегнатите внесоха в съда жалби. Сред тях са бившият премиер Андонис Самарас и еврокомисарят Димитрис Аврамопулос.

По време на вчерашните разгорещени дебати в парламента Андонис Самарас нарече преследването срещу него "абсурдно". "Не съм дошъл тук да се защитавам, дойдох да обвинявам", заяви той, цитиран от "Катимерини". "Всяко правителство може да призове фалшиви свидетели, за да опетни своите противници", добави Самарас.

Управителят на централната банка на Гърция Янис Стурнарас, който беше финансов министър на страната между 2012 и 2014 г., отхвърли обвиненията като клеветнически. Според него разследването ще покаже, че са "пълна лъжа".

Една от най-емоционалните речи беше на Панайотис Пикраменос, който беше и.д. премиер за един месец през 2012 г., когато беше председател на Държавния съвет - най-висшият административен съд в Гърция. 

"В началото бях иненадан, но сега съм преизпълнен с чувство на гняв, безпомощност и разочарование", заяви Пикраменос пред гръцките депутати. "Обвинен съм, че съм получил подкуп докато съм бил действащ съдебен служител", обясни той като отхвърли обвиненията като "измислица".

Бившият здравен министър Евангелос Венизелос обрисува скандала като "най-голямата", но също така и "най-аматьорската" конспирация от възстановяването на демокрацията през 1974 г. в Гърция. 

Той посочи като съмнително времето, в което се появява този скандал, като обвини правителството в нажежаване на случая, за да отклони вниманието от повала си по значителни международни проблеми като преговорите по името на Македония и увеличаващото се напрежение в Егейско море, а също и провалът в осигуряването на "чист изход" на Гърция от третия спасителен заем през август.

Друг бивш здравен министър - Адонис Георгиадис, обвини премиера Ципрас и други членове на правителството във фабрикуване на скандала "Новартис" и заяви, че е готов да докаже своята невинност. 

Настоящият еврокомисар по миграцията Димитрис Аврамопулос, който е бивш здравен министър, изпрати писмено изявление до депутатите с призив защитените свидетели да бъдат назовани, за да "се защитят за своите престъпления". Аврамопулос също така призова към дебати дали сочената като незаконна дейност на "Новартис" в Гърция "е започнала внезапно през 2006 г., когато заемах поста на министър на здравеопазването, и изведнъж е прекъснала на 26 януари 2015 г." Това е денят след общите избори, които докараха на власт сегашното ляво правителство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама