Дачич: Сърбия няма да си прави "историческо харакири" заради ЕС

08:15, 27 фев 18 / Свят 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сърбия няма намерение да си прави „историческо харакири“ заради присъединяването към Европейския съюз. Това заяви министърът на външните работи на Сърбия в интервю пред вестник Vecernje Novosti, предаде "Фокус".

„Не съществуват европейски моркови, заради които Сърбия би се съгласила доброволно да се откаже от Косово и Метохия. Фактът, че отделни кръгове в Брюксел очакват от нас историческо харакири, докато самите те, вътре в ЕС, нямат обща позиция за Косово, е лицемерие“, заяви Дачич. В рамките на възобновилия се в понеделник в Брюксел преговорен процес между делегациите от Белград и Прищина, Дачич подчерта, че Сърбия не разглежда възможността за отмяна или преразглеждане на тази част от Брюкселските споразумения, която предвижда създаване в Косово на Общност на сръбските общини (ОСО).

„Ако ЕС се съгласи на нещо подобно, а аз вярвам, че няма да се съгласи, то ще се провали целия преговорен процес и за нас тук повече няма да има място“, предупреди министърът. „Бих попитал всички в ЕС, как се получава така, че единствено границите на Сърбия могат да се променят, а всички останали са изсечени на камъни? Първо откъснаха Косово от Сърбия, а сега ни казват, че няма какво повече да се говори по този въпрос. Как така няма за какво? Ако това е приключена история, то за какво ни викат за диалог?“, пита се Дачич.

По-рано сръбският президент Александър Вучич заяви, че въпросът за Косово трябва да се реши от народа на Сърбия. Веднага след това Вучич беше посетен от европейския комисар по политиката на съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, а след това и от посланика на Франция и ръководителят на службата за външно разузнаване на Великобритания (МИ-6) Алекс Янгър. Но на следващия ден сръбският лидер отново озвучи своята позиция: „Народът ще решава; ако си мислите, че мнозинството ще бъде (за признаване на Косово), то аз никак не съм уверен“.

Пристигналият в Белград миналата седмица руски външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва няма намерение да променя позицията си за Косово и Метохия. Той отбеляза, че руската позиция е добре известна и съвпада с резолюция 1244 на СС на ООН, която Москва „за разлика от западните колеги, поддържа напълно“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама