Празникът "Невруз" с два концерта в България - в Пловдив и София (СНИМКИ)

09:00, 03 апр 18 / Култура 25 741 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Избрани ансамбли от тюркския свят ще поднесат на българската публика празника "Невруз". Концертите в Пловдив - 3 април, и в София - на 4 април, са посветени на 25-ата годишнина от създаването на Международната организация на тюркската култура (ТЮРКСОЙ) и на тях ще бъдат представени уникални мелодии и колоритни танци, разкриващи богатото културно наследство на Тюркския свят - от Азербайджан до Казахстан, от Турция до Туркменистан и от планините Алтай до Балканите.
 
Тази година празненствата ‘Невруз’, с които се отбелязва пристигането на пролетта, са организирани в сътрудничеството на Министерството на културата и туризма на Република Турция и ТЮРКСОЙ. Специалните събития се провеждат с подкрепата на Посолствата на Турция, Азербайджан и Казахстан в България.

Празникът отбелязва пробуждането на природата, когато Майката Земя отново започва да диша. Символизира взаимно разбиране, толерантност и мир между народите от хилядолетия насам. Близо 200 артисти от 15 различни страни представят древната традиция и нейното символично значение като празник на изобилие, плодородие, динамика, любов, братство, общност и мир.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама