САЩ ще разгледат турското искане за екстрадация на Фетхуллах Гюлен

07:50, 03 апр 18 / Свят 25 727 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

САЩ ще разгледат искането за екстрадиция на Фетхуллах Гюлен по искане на Турция, съобщи "Фокус". Искането е оправено заради обвинение в съпричастност на Гюлен към убийството на посланика на Руската федерация в Турция Андрей Карлов. Турският духовник живее в САЩ, преследван в родината си.

Според официалния представител на Министерството на правосъдието на САЩ Никол Навас решението ще бъде взето изключително на база на фактите, основавайки се на американското законодателство. „Ние ще разгледаме всички материали, които правителството на Турция може да ни изпрати по това дело. Ние ще приемем каквото и да е решение за екстрадицията на основата на фактите и в съответствие със законодателството на САЩ“, заявява Навас, като отказа да представи допълнителни детайли.  

Властите в Анкара не за пръв път говорят за връзка между Гюлен - вече обвинен за опита за преврат през 2016 г. - и убийството на Карлов по време на откриване на изложба в Анкара през декември 2016 г. "Не забравяйте Алепо" и "Аллах е велик", извика тогава Мевлют Алтънташ, полицай, който по това време не беше на работа, преди да открие огън в залата.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вече е обявявал, че проповедникът стои зад убийството, но последният е отхвърлял това. Несъгласните с него изтъкват, че мрежата на Гюлен стои зад принципите на диалог между религиите, докато физическият извършител показа симпатии към радикалния ислям. Официална Анкара обаче твърди, че ценностите, за които говори движението на Гюлен, са само маска за истинската природа на организацията.

Турция вече издирва Гюлен заради опита за преврат и редовно отправя критики към САЩ, които все още не са отвърнали на искането за екстрадиция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама