Путин разговаря с Ердоган в Анкара

07:40, 03 апр 18 / Свят 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руският президент Владимир Путин ще направи двудневно посещение в Турция, в рамките на което ще обсъди стратегически проекти в областта на енергетиката, както и международни проблеми. В Анкара ще се състои седмото заседание на руско-турския Съвет за сътрудничество на високо равнище.

В присъствието на Путин днес ще бъдат положени основите на АЕЦ "Аккую", първата турска атомна електроцентрала. Тя ще бъде строена близо до пристанище Мерсин на брега на Средиземно море от руската държавна компания "Росатом" и ще се състои от четири енергоблока с мощност по 1200 мегавата. Общият обем на инвестицията се изчислява на 22 милиарда долара. Вчера турските власти издадоха лиценз за строителството на първия реактор.

В рамките на визитата Владимир Путин ще участва утре и в тристранна среща за Сирия с участието и на президентите на Турция и Иран. Трите страни са гарант на примирието в Сирия, договорено през декември 2016 година.

"Двете страни се разбират много добре и провеждат сходна политика по отношение на Близкия изток, особено в Сирия. До голяма степен решаването на сирийския конфликт зависи от руско-турското сътрудничество. То ще спомогне и за отношението между Турция и САЩ и Турция и Европейския съюз. Мога да кажа, че отношенията Турция-Русия са в много по-добро състояние в сравнение с преди две години. Двете страни работят заедно", коментира проф. Митат Челикпала, университета Кадир Хас, предаде БНТ.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама