Започва делото срещу бившия директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров

08:30, 03 апр 18 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо две години след арестите във Фонда за лечение на деца, в Специализирания наказателен съд започва делото срещу Павел Александров - бивш шеф на Фонда. Той и още трима бивши служители  - Катерина Котева, Татяна Радева и Станислава Горанова, ще да отговарят пред съда за неправомерно харчене на пари, прехвърляне на задължения към Здравната каса и длъжностни престъпления.

На 20 април 2016 година разследващите обявиха, че са разбили корупционна схема за източване на Фонда. Тогава - пак премиер, Бойко Борисов определи акцията като "избродирана". 

Междувременно разследваните от осем станаха четирима. На 500 страници обвинителният акт уличава Павел Александров и останалите служители на Фонда в престъпен сговор за незаконно присвояване и неправомерно разходване на средства, за прехвърляне на задължения на фонда към НЗОК и за длъжностни престъпления.  

Според доказателствата Александров лично мотивирал тримата си колеги да подписват финансови документи, с които са неправомерното са харчени пари от бюджета на фонда. Средства били давани, например, за командировки и семинари.

Без да е лекар и без решение на Обществения съвет към фонда, Александров е взимал еднолични решения за изпращане на деца за лечение в чужди болници по неясни критерии и без да е посочена спешна необходимост от това.

Миналият август спецсъдът върна на поправителен прокуратурата, заради противоречивост на обвинителния акт. Определението беше потвърдено и от вторинстанционния апелативен спецсъд, тъй като - става ясно от мотивите на съдиите Емилия Петкова, Венелин Иванов и Красимира Костова, те не са разбрали тезата на прокуратурата.

Нещо повече - тримата магистрати обръщат внимание на специализираната прокуратура, че ако реши да коригира обвинителния акт, трябва да обърне внимание не само на неговата юридическа, но и на лексикалната и граматическата му издържаност и "да го изчистят от ненужно обременяващи повторения". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама