Убийството на Ян Куциак може да е свързано с управляващата партия

11:30, 03 апр 18 / Свят 25 813 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В словашкото общество остават подозренията, че убийството на разследващия журналист Ян Куциак може да е свързано с управляващата партия. Това мнение изрази Зузана Кепелова - журналист от най-тиражния вестник в страната "СМЕ", пред БНР.

По думите на Кепелова след покушението уважението на хората към журналистите е нараснало.

"Разбира се, че ситуацията се промени, но част от тази промяна беше в наша полза. Журналистите станаха някак си по-уважавани и по-закриляни от обществото тук. Обидните имейли и коментари под статиите от страна на читатели вече не се пишат. По някакъв начин журналистите станаха - не бих казала чак „недосегаеми”, но вече не са главната мишена на критики. Хората проявяват това разбиране към нас, че работим в полза на обществения интерес и ако има врагове, то това са политиците", коментира тя.

Кепелова коментира и какво е отношението на медиите към разкритията на убития журналист: "Разкритията бяха публикувани два-три дни след като телата на Ян и приятелката му Мартина бяха намерени. Идеята беше да бъдат публикувани масово - във всяка печатна и онлайн медия в Словакия. Бяха преведени и публикувани в чужди издания като "Политико" и в италианския "Ла Република", защото италианците също са замесени в случая. Най-интересния сюжет от историята е трафикът на кокаин". 

"Светлината пада върху две фамилии италиански бизнесмени, които използват държавни средства и еврофондове, за да финансират бизнеса си в Словакия. Ян беше направил нещо като карта, която описва потокът на парите и цялата тази схема с еврофондовете. Тези италиански бизнесмени развиват земеделски бизнес, най-вече в Източна Словакия. Политическата връзка е, че италианските бизнесмени работят заедно с местни активисти на партията СМЕР в Източна Словакия. Например с бившия кмет на град Прешов", съобщи още журналистката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама