Почина бившата съпруга на Нелсън Мандела

10:39, 03 апр 18 / Свят 25 595 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Уини Мадикизела – Мандела, южноафриканският противник на апартейда и бивша съпруга на Нелсън Мандела, почина на 81-годишна възраст. Бе известно, че е болна от много години и наскоро бе приета в болница с бърбречна инфекция, съобщиха световните медии.

Уини Мадикизела – Мандела беше наричана „майка на нацията“ и беше вдъхновителка на борбата срещу апартейда през 27-те години, в които Нелсън Мандела бе в затвора.

Нелсън Мандела бе освободен през 1990-та година, а яростните изявления на Уини и обвиненията в убийство, повдигнати срещу нейни охранители, бързо я отдалечиха от съпруга ѝ. Двойката се разведе през 1996-та година след 40-годишен брак и две години след като Нелсън Мандела стана първият цветнокож президент на Република Южна Африка. Двойката има две деца.

По повод кончината на Уини Мандела днес бившият англикански южноафрикански архиепископ Дезмънд Туту припомни, че тя е отказвала да се примири с присъдата на съпруга си, с постоянния тормоз срещу семейството ѝ от страна на силите за сигурност, със задържанията и забраните. Дезмънд Туту каза, че нейното поведение го е вдъхновило дълбоко. Уини Мандела е била вдъхновител и за поколения активисти, допълни той.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамапоза пък нарече Уини Мандела „глас на съпротивата и предизвикателството“. „Изгубихме майка, баба, приятелка, другарка, лидерка и икона“, заяви в кратко обръщение по телевизията Рамапоза, който също беше близък до Нелсън Мандела

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама