Фрапиращи разлики в цените показват проверките за двоен стандарт при храните

11:50, 03 апр 18 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новите проверки, целящи да установят дали има двоен стандарт при храните, предлагани у нас и в другите страни членки на ЕС, са констатирали фрапиращи разлики в цените на предлаганите хранителни продукти. Това заяви пред БНТ министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

По думите на министъра извършените допълнителни проверки за двоен стандарт при храните са констатирали "фрапиращо" по-високи цени на хранителни продукти. Порожанов заяви и че към момента се извършват и допълнителни анализи на състава на храните.

Министърът увери, че предстои да се разработи методология за проверка на качеството на храните, но това е трудоемко начинание, което изисква време.

МЗХГ направи изследване на 31 вида продукти от пет категории, закупени съответно в България, Австрия и Германия. От тези 30 продукта, 16 са със значително по-високи цени в България.

Земеделският министър коментира и въпроса с проверките на търговските обекти у нас преди великденските празници. По думите му текат проверки на множество видове храни.

Порожанов констатира, че цените на агнешкото месо у нас са добри в пиковия сезон за консумацията му, което е хубаво. Той обаче отказа да коментира дали наистина вносното агнешко месо е по-евтино от родното такова.

"Утре имаме среща с част от овцевъдите и сме направили анализи, които ще коментираме с тях", обясни още земеделският министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама