Държавните индустриални зони представени на бизнес форум в Истанбул

13:32, 03 апр 18 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Национална компания индустриални зони“ ЕАД бе представена пред повече от 150 български и турски фирми на Българо-турски бизнес форум в Истанбул, провел се в понеделник в присъствието на българския министър на икономиката Емил Караниколов и турския му колега Нихат Зейбекджи.

Изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес запозна участниците на събитието с дейността и начина на работа на компанията, както и с разширяването на портфолиото от терени, предлагани на потенциални инвеститори. Отскоро в активите на НКИЗ например попадат имоти с площ около 100 дка край Кърджали, особено атрактивна дестинация за представителите на турския бизнес.

Благодарение и на активното си партньорство с местната власт и подписването на меморандуми с общини в цялата страна, НКИЗ разполага с много повече локации с различни логистични и инфраструктурни предимства, които биват предлагани на потенциални инвеститори. Един от последните такива меморандуми за сътрудничество бе с Община Стара Загора, също привлекателно място за бизнеса в Турция заради географското си разположение.

В рамките на събитието при интензивен интерес бяха проведени и редица двустранни срещи между НКИЗ и турски фирми, заинтригувани от перспективите да инвестират в България и да открият бизнеса си към пазара на Европейския съюз.

Настоящият форум демонстрира нашата обща воля и желание за още по-динамичен диалог и по-интензивно и мащабно развитие на отношенията между България и Турция, заяви на откриването на събитието министър Караниколов.

Той изтъкна, че Турция е един от водещите търговски партньори на България като заема 4-то място в българския износ и 5-то място във вноса. Караниколов допълни, че географската близост и потенциалът на пазарите предопределят висока активност между българските и турските фирми.

„Двустранната търговия е балансирана, като за 2017 г. е почти 4 млрд. евро. Българският износ за Турция надвишава 2 млрд. евро, заема 7.8% от общия износ и бележи ръст от 10%. Вносът от Турция е 1,9 млрд. евро, като заема 6.3% от общия внос и бележи ръст от 17.3%“, подчерта Караниколов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама