Дават на съд осем митничари от ГКПП "Лесово" за корупция

15:45, 03 апр 18 25 784 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специализираната прокуратура даде на съд осем митничари за корупция. Прокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу осем бивши служители на ГКПП "Лесово". Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи от преминаващи границата хора.

Прокуратурата информира, че митничарите са обвинени, че в края на септември 2015 г. началниците на три от четирите митнически смени се събрали в Лесово и взели решение да продължат "традицията" за незаконно събиране на пари.

Инспекторите трябвало да събират по време не техните смени, а впоследствие да ги предават на началниците. Шефовете трябвало да съхраняват подкупите и веднъж или два пъти месечно да ги раздават на служителите, спрямо "приноса" на всеки от тях. Най-голям дял бил отделян за началника на пункта, за да не се противопоставя на "традицията".

Митническите инспектори трябвало да мотивират водачите на преминаващите през пункта превозни средства, най-вече шофьорите на товарни автомобили, да дават неголеми суми за бързото и безпроблемно преминаване на митническия контрол. Превозвачите на "карго" били заставяни да дават по 200-400 щатски долара. Тарифата за шофьорите на камиони от страни извън ЕС била по 50-100 долара.

Когато митничарите установявали някаква нередност, шофьорите били задължени да заплатят.

Пари били събирани и от водачи на камиони с извънгабаритни товари. Те били пропускани срещу суми, по-малки от дължимите иначе държавни такси. С това е бил ощетяван и републиканският бюджет.

С такива корупционни действия за месец в "силни дни" е можело да се съберат по 40-60 хиляди лева, а в "слаби" - 1000-2000 лева.

Престъпленията на митничарите са установени на 2 ноември 2016 г., когато под ръководството на Специализираната прокуратура на Митнически пункт "Лесово" била разбита групата. Проверени били и служебни помещения и жилища в Бургас и Ямбол. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама