Цветанов: Длъжни сме да дадем повече обществена подкрепа на Комисията до досиетата

19:43, 03 апр 18 / Политика 25 489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов участва на откриването на кръглата маса „Комисия по досиетата – настояще и бъдеще“ за която вее ви информирахме. Форумът се проведе в Зала „Изток“ на Народното събрание, а негови организатори са Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и фондация “Конрад Аденауер”.

"Като едно демократично общество сме длъжни да дадем повече обществена подкрепа на Комисията до досиетата. Само когато историята бъде прочетена и осмислена, ние ще можем да изпълним своя политически и обществен ангажимент" - с този цитат Цветанов разказа в личната си страница за участието си в събитието. Ето какво още заяви Цветанов за дискусията:


Подчертах, че Комисията по досиетата е нужна, за да се разкрие цялата истина за периода преди 1989 г. Припомних, че докато бях вътрешен министър с мое съдействие на Комисията бяха предадени над 1 млн. архивни единици от МВР. Благодарих на фондация „Конрад Аденауер“ за това, че през годините споделяха с нас своя безценен опит в борбата със съвременната комунистическа пропаганда.
Решението да се разкрият досиетата е правилно. Макар и взривоопасни, тези данни ще ни покажат кои хора години наред са ни лъгали. Това бяха думите на ръководителя на Бюрото на фондация “Конрад Аденауер” за България Торстен Гайслер.
На свой ред председателят на Комисията Евтим Костадинов коментира, че по разкриването на досиетата изоставаме от западните страни и наше задължение е да направим всичко възможно да ги догоним.
„Добре организираното невежество за комунизма може да бъде преодоляно само със знание. Ето защо подкрепям напълно промяната в учебния план“, каза проф. Евелина Келбечева от Американския университет в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама