Китай забранява износа за КНДР на стоки с двойна употреба

11:30, 09 апр 18 / Свят 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китай въведе забрана за износ към КНДР на стоки с двойно предназначение, които могат да се използват и за създаване на оръжия за масово поразяване, предаде БГНЕС.

Според информацията на Министерството на икономиката на Китай в списъка са 32 вида стоки "с двойна употреба", които могат да бъдат приложени при разработването на оръжия за масово унищожение, както и за разработка на конвенционални оръжия.

Списъкът на артикулите, които включват оборудване за радиационен мониторинг и софтуер, който може да се използва за моделиране на динамиката на течности или неутроните, е в съответствие с приетата през септември резолюция на Съвета за сигурност на ООН за ограничаване на балистичните ракети и ядрените програми в Северна Корея. Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН е от 12 септември 2017 година.

Съобщението идва пред планираните срещи между лидера на Севера Ким Чен Ун и президентите на Южна Корея и Съединените щати, на които ще бъде обсъдена ядрената политика на Пхенян. Китай е единственият голям съюзник на Северна Кория, но Пекин подкрепи поредица санкции на ООН за оказване на натиск върху Пхенян да се откаже от ядрените си амбиции в оръжейната сфера.

 

Китайският износ за КНДР спадна с 32,4% през февруари в сравнение със същия период миналата година. Вносът в Китай на севернокорейски стоки, сред които морски храни и текстил, спадна с 94,7% по данни от февруари, тъй като китайски компании се отказаха да правят бизнес със Северна Корея. В същото време вносът на горива в Северна Корея спадна значително поради наложените през септември санкции.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп призова Китай да окаже икономически натиск върху Пхенян и да пресече всякакви възможни канали за контрабанда. През февруари Пекин заяви, че се извършва разследване във връзка с информациите, че кораб с китайски надписи на борда, е прехвърлил товар на севернокорейски кораб в Източно Китайско море.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама