Москва: Лондон е рекордьор по откази да ни предаде търсени от нас лица

16:15, 09 апр 18 / Свят 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini


Руските власти са получили най-много откази от Великобритания да им предаде лица, издирвани в най-голямата по площ държава в света за присвояване, когато вътрешен министър е била Тереза Мей. Това заяви днес на пресконференция заместник-генералният прокурор на Русия - Саак Карапетян, съобщава БТА.

По думите му, за 15 години Москва е отправила към Обединеното кралство 83 искания да репатрира 72 лица, обвиняеми или вече осъдени за присвоявания на доказана обща сума 500 милиарда рубли (около 7 млрд .евро).

От 83 заявки бе отказано предаването на 60 лица, включително 55 с мотива, че лицето има статут на бежанец или че е политически преследвано или ще му бъдат нарушени човешките права, каза прокурорът. "Максималното количество откази за предаване съвпадна с периода от 2010 до 2016 г., когато министър на вътрешните работи на Великобритания беше госпожа Мей", заключи той.

Карапетян обвини британските власти, че отказват сътрудничеството на Русия в разследването на причините за смъртта на олигарха Борис Березовски (2013 г.), бившия руски разузнавач Александър Литвиненко и сега с отравянето на Сергей Скрипал.

Карапетян каза, че Русия и досега не е получила резултатите от британското разследване за смъртта на Березовски, въпреки многократните настоявания на руската страна.

На пресконференцията в Генералната прокуратура Николай Атмониев, който е съветник на генералния прокурор, каза че преди смъртта си Александър Литвиненко е можел да даде показания, уличаващи Березовски. "В хода на следствието при нас беше установено, че към ноември 2006 г., когато загива Литвиненко, неговите отношения с Березовски са били значително влошени. Литвиненко е можел да даде изобличаващи го показания", огласи съветникът и подчерта, че "от ликвидирането на Литвиненко най-заинтересован е бил Березовски".


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама