Звезден рожденик: Стивън Сегал

09:20, 10 апр 18 / Любопитно 25 1034 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува актьорът Стивън Сегал и навършва 66 години!

Стивън Сегал е известен американски актьор, продуцент, сценарист, музикант, майстор по бойни изкуства (7 дан по айкидо) и шериф. Той е от поколението филмови актьори, които въплъщават типичния филмов екшън герой, подобно на Силвестър Сталоун, Арнолд Шварценегер, Брус Уилис, Чък Норис, Долф Лундгрен, Уесли Снайпс и Жан-Клод Ван Дам.

Стивън Сегал е роден е на 10 април 1952 г. в град Лансинг, щата Мичиган. Баща му Самуел Сегал е гимназиален учител по математика, а майка му Патриша е медицински технолог. След като навършва 5 години, семейството му се премества в щата Калифорния. Там Сегал учи в гимназията Буена Парк. На 7 години изучава карате при Фумио Демура.

Като тийнеджър се увлича по Айкидо – боен спорт, разчитащ на техниката и използване на силата на противника в схватката. Показва много добри резултати и самодисциплина. През 1967 г. в Япония наблюдава демонстрация по айкидо, правена от основателя на бойния спорт – О′сенсей Морихей Уешиба. Тогава се обучава и при един от най-приближените на основателя на айкидо, от когото получава и седми дан. Връщайки се в САЩ, Сегал става инструктор по айкидо в Бърбенк, Калифорния, където е и ръководител на школата, наричана доджо.

Произвеждат се енергийна напитка „Светкавицата на Стивън Сегал“(по негова лична рецепта, съдържаща съчетание от билки), и парфюм, носещ неговото име.

Интересен факт, който демонстрира и в някои от филмите си, е, че свири добре на китара. Издал е и няколко собствени песни в стил поп и блус.

През 2016 г. получава сръбско гражданство с указ от премиера на Сърбия Александър Вучич. По същото време е избран за доктор хонорис кауза на частен университет на братя Карич.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама