САЩ искат СС на ООН да гласува днес за нападенията с химическо оръжие в Сирия

07:30, 10 апр 18 / Свят 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Постоянният представител на Съединените щати в ООН Ники Хейли поиска Съветът за сигурност да гласува днес предложена от Вашингтон проекторезолюция, с която да започне ново разследване кой трябва да бъде обвиняван за използването на химически оръжия в Сирия, предаде БТА като цитира дипломатически източници.

САЩ са представили пред 15-членния съвет ревизиран вариант на проекторезолюция, която предложиха на 1 март. С нея се създава механизъм за разследване в Сирия.

Постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност Василий Небензя заяви, че предложената проекторезолюция съдържа неприемливи елементи, които влошават нещата. Той изрази пред медиите опасения, че САЩ клонят към военен вариант и предупреди, че това би било много опасно "не само за Сирия, а и за света".

Ситуацията около предполагаемото използване на химическо оръжие в сирийския град Дума приближава големите държави към пряк сблъсък, предупреди специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Стефан Де Мистура по време на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. То беше свикано по искане на девет от членовете на СС на ООН, начело със САЩ, Франция и Великобритания. 

"Цивилните граждани плащат много тежка цена заради военната ескалация. Ние не виждаме де-ескалация, а обратното. Днес нашият най-голям приоритет трябва да бъде защитата на цивилните граждани от войната, от конфликта, химическото оръжие и глада", подчерта Де Мистура. Той призова Съвет за сигурност на ООН да съдейства да се намери механизъм за разследване на тези твърдения и да се установи кой носи отговорността.

Постоянният представител на Съединените щати в ООН Ники Хейли заяви, че САЩ ще предприемат мерки в отговор на нападението с химическо оръжие в Сирия, независимо от действията на Съвета за сигурност на ООН.

"Достигнахме момента, в който светът трябва да види справедливост. В историята това ще остане като моментът, когато Съветът за сигурност изпълнява задълженията си или се проваля да защити сирийския народ. Във всеки случай САЩ ще реагират", заяви тя.

Франция и Съединените щати обвиниха Русия за предполагаемите химически нападения, като заявиха, че Москва не може да не е знаела за бомбардировките, извършени от режима на сирийския президент Башар Асад. 

Русия отхвърли обвиненията. Вашингтон, Лондон и Париж допускат безпрецедентно непростимо поведение спрямо Москва, заяви нейният постоянен представител в ООН Василий Небензя по време на извънредното съвещание на Съвета за сигурност на ООН.

Небензя предупреди за сериозни последици в случай на военен удар срещу сирийските власти. Той покани експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия да посетят Сирия, за да потвърдят заключението на руските специалисти, че в сирийския град Дума не е използвано никакво отровно вещество.

"Нека експерти на ОЗХО, която чрез генералния директор Юзюмджу изрази готовност да разясни проблема, незабавно, още утре, излетят за Дамаск. Там сирийските власти и руските военни ще им осигурят условия, за да заминат за мястото на предполагаемия инцидент и да се запознаят със ситуацията“, каза Небензя.

Редица групировки, включително и „Бели каски“ твърдят, че на 7 април в град Дума в Източна Гута е използвано химическо оръжие. Според съобщения на сайта на тази организация от 8 април, при бомбардировки над града са използвани бомби с хлор. В съобщението се казва още, че са загинали десетки хора, а закараните в болници са били с признаци на отравяне.

От министерството на отбраната на Русия заявиха, че „Белите каски“ са известни с фалшиви новини. Руски институции предупредиха по-рано за готвени в различни райони на Сирия провокации и инсценировки за употреба на химическо оръжие. Центърът за помирение на враждуващите страни в Сирия, който влиза в структурите на руското министерство на отбраната, обяви, че при проверка в Дума не са открити следи от използване на химически оръжия. 

Американският президент Доналд Тръмп осъди химическата атака в Сирия и заяви, че администрацията му ще реагира в следващите 24 до 48 часа."Това е ужасно деяние срещу невинни и не може да бъде толерирано", каза Тръмп на заседание на кабинета и обеща "важни решения" до ден-два. На въпрос за употреба на военна сила на САЩ срещу Сирия Тръмп заяви, че никой вариант не се изключва.

Тръмп заяви, че разговаря с военни командващи и ще прецени кой е отговорен за атаката - Русия, сирийското правителство, Иран или всички заедно. 

Американският президент разговаря по телефона с френския си колега Еманюел Макрон. Двамата са потвърдили, че желаят твърда реакция на международната общност и са се споразумели да поддържат контактите помежду си. 

Франция и САЩ обединиха позиции и в Съвета за сигурност. Двете страни обвиниха Русия за предполагаемите химически нападения в сирийския град Дума.

Франсоа Делатр, постоянен представител на Франция в ООН, заяви: "Знаем, че единствено общо политическо решение ще разреши 7-годишният конфликт, отнел живота на 500 хиляди души - конфликт, който прокуди милиона от домовете им. Франция остава напълно ангажирана, заедно със САЩ, за спазването на женевския процес".

Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) съобщи, че е започнала разследване на възможната употреба на отровен газ в Сирия. Изпълнителният директор на ОЗХО Ахмет Узумджу изрази „загриженост за възможната атака с химическо оръжие“ в сирийския град Дума.

Според официално заявление на организацията тя следи от близо инцидента и е направила предварителен анализ на докладите за употребата на химическо оръжие, съобщава "Фокус". В момента мисия за установяване на фактите е в процес на събиране на допълнителна информация от всички налични източници, за да се установи дали наистина са използвани химически оръжия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама