35 000 българи са засегнати от скандала с Facebook

12:20, 10 апр 18 / Свят 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лични данни на над 35 000 български потребители във Facebook вероятно са били събрани неправомерно от компанията "Кеймбридж Аналитика“. Това отговориха от Facebook тази сутрин след запитване на БНТ.

По данни на социалната мрежа 18 българи са свалили приложение под формата на анкета, даващо достъп до лична информация. Броят на засегнатите обаче е в пъти повече - 35,718, тъй като приложението е получило достъп до профилите и на техните приятели.

Освен списъка с контакти, информацията за потребителите е включвала детайли като електронна поща, рожден ден, роден град, място на пребиваване, снимки, видеа, харесвания и публикации в социалната мрежа. Не всички потребители са еднакво засегнати, тъй като разрешенията за приложението са били променяни във времето.

"Използвахме възможно най-разширена методология." казаха от Facebook. "Това е най-добрата ни прогноза за броя на хората, които директно са инсталирали приложението, и броя на приятелите им, чиито данни може да са били събрани."

Facebook вече започна да уведомява общо поне 87 милиона потребители по света, замесени в скандала.

97,2% от инсталиралите приложението вероятно са били от Съединените щати. 81,6% от всички засегнати - участниците в анкетата и приятелите им, са били в САЩ, съобщиха от Facebook за БНТ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама