Минало, настояще и бъдеще от хартия в НДК (СНИМКИ)

20:20, 10 апр 18 / Култура 25 594 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За втори пореден път София хартиен арт фест гостува в НДК – с проекта „Минало. Настояще. Бъдеще“. Той е разделен на две експозиции, свързани с обща идея и представени в две локации на Двореца – Фоайе запад и Мраморно фоайе. Eкспозициите ще могат да се видят до 19 май. Двете локации имат свой индивидуален облик, но са обединени от последователното преливане на отделните авторски концепции в едно цяло.

Водещата експозиция „Минало. Настояще. Бъдеще“ във Фоайе запад представs произведения, вдъхновени от българското културно наследство с дълбок духовен прочит. Съвместно с утвърдени имена като Тодор Тодоров, Анна Бояджиева, Снежана Симеонова, Даниела Тодорова, Валентин Балев, Розина Макавеева, Маня Вапцарова и Лаура Димитрова участват и млади творци, които тепърва изгряват. Сред тях са Станислава Анчова, Калоян Георгиев, Мария Ангелова и Станислава Иванова.

В проекта е поканен и екип от специалност „Калиграфия” в НХА: Елисавета Ангелова, Дана Тилева и Милко Дюлгеров под ръководството на Кристина Илиева. Това е симбиоза от традиции и иновации в съвременното българско изкуство, развиващо се от времето на социализма през прехода, днешния ден и с поглед в бъдещето. Всеки от авторите отправя своето лично послание за хармония, толерантност, уникалност и хуманизъм към обединена Европа и света, в който живеем.

Втората експозиция е юбилейното издание на международния конкурс за хартиено изкуство „Аматерас“. В нея са избрани 67 произведения от 25 държави, сред които на изявени автори - членове на Световната асоциация за хартиено изкуство (IAPMA) като Елиана Анхина, Марсел Бенаму, Присила Робинсън, Нане Уенхамър, Алеяндра Корек, Анджела Барбу, Джозефин Табърт и др. Присъстват и доста от наградените автори през годините: Ацуми Мурата, Норико Амано, Джозефин Кой, Сун Йонг Канг, Цвета Петрова, Лаура Димитрова и Адрияна Бояджиева. Изложбата е пъстра мозайка от идеи, техники, концепции, експерименти, достижения и авангардни решения, което прави конкурса истински парад на хартията. Редица от авторите са с международни награди и от други форуми. В тазгодишното издание има и творци, представяли свои работи в някои от най-известните световни музеи в Германия, Италия, Великобритания, Бразилия, Япония, Корея, Китай, САЩ, Аржентина и др.

На 18 май международното жури ще обяви наградените автори в присъствието на повече от 140 артисти от цял свят, участващи в конгреса на IAPMA в рамките на феста.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама