БЕЗ ПРЕТЕНЦИИ: ЕС се изгражда на светло

10:30, 28 апр 18 / Любопитно 25 916 Шрифт:
Станислав Бояджиев Автор: Станислав Бояджиев

Наскоро президентът Радев определи държавата ни като строителна площадка на тъмно, което прозвуча странно при всеизвестния факт, че България е пълноправен член на ЕС. Няма съмнение, че създаването и строителството в и на съюза е било и ще остане на светло. Очевидно е и, че това е сложно изграждане, съпътсвано от проблеми. Засега, идеята за повече федерализъм като че ли остана на заден план, но на преден се настани сериозният въпрос за националната държава. Може да се каже, че Унгария и нейният президент са най-точната илюстрация на проблема.

Ето какво заяви Виктор Орбан пред свои избиратели, след поредната победа на неговата партия ФИДЕС: "Имаше огромна съпротива срещу нас, спечелихме съкрушителна победа, възползвахме се от дадената ни възможност да защитим Унгария". Защита от какво? От Сорос? Могат да се изброят куп опасности, но вероятно мигрантите с тяхната религия и култура се визират като главна заплаха. Орбан призова Европа да се върне към юдео-християнските си корени.  Твърде странно послание за тези, които имат усещането, че живеят в модерен свят. Има и друго - посоката на ЕС за повече интеграция и сътрудничество се оказва различна от посоката на Орбан за национален егоизъм. Обединяващото между европейските народи олеква от подобна визия. 

Известно е какво причиниха националистите в Европа през ХХ век, но, изглежда, някои се опитват отново да следват стъпките им. "Не искам да бъда част от поколение на сомнамбули, което е забравило собственото си минало. Искам да принадлежа на поколение, което е решило да защити своята демокрация" - заяви френският президент Макрон в речта си пред ЕП. И още: "Отговорът на авторитаризма не е авторитарната демокрация, а авторитетът на демокрацията". Бяха чути и силни думи, че ЕС е в състояние на гражданска война и продължаващ Брекзит. Президентът на Франция сподели категоричното си убеждение, че засилването на националните суверенитети няма да доведе до сигурността, която всеки желае. Точно обратното, засилването на "европейския суверенитет" би я укрепил. Последното твърдение предизвика възторга на Юнкер, който заяви: "Истинската Франция се върна. Утрешната история се пише днес".

Като възможно най-голяма грешка, младият и ярък европейски лидер определи възможността да се откажем от европейския социален модел и интеграция. Национализмът бе описан като "смъртоносна тенденция, която може да поведе нашия континент към бездна". В речта си на 17. 04 тази година, френският президент посочи и външните заплахи:  войната в Сирия, враждебната и оплела се в лъжи Русия, както  и непредсказуемата политика на Доналд Тръмп. Депутатите бяха призовани към демократичен и критичен дебат за това, какви са нагласите в Европа, преди изборите за Европейски парламент.  Очевидно е, подчерта той, че гражданите на ЕС "искат нов проект" за стария контитент, който да ги защитава и сведе до минимум техните притеснения и страхове.

 

Станислав Бояджиев

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама