Ким обеща да не буди с ракетни опити южнокорейския си колега Мун

11:16, 27 апр 18 / Свят 25 542 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е обещал на историческата среща днес с президента на Южна Корея Мун Дже Ин, че няма да го буди с ракетни опити, които севернокорейската страна обикновено извършва рано сутрин, предаде БТА.

„Ким Чен Ун каза на президента Мун, че е чувал, че той винаги става много рано сутрин заради ракетните изпитания на Севера и обеща, че повече няма да тревожи съня му“, каза Юн Йон Чан - говорител на президента на Република Корея, съобщиха световните информационни агенции.

„Двамата лидери проведоха искрен и прям диалог за денуклеаризацията и установяването на постоянен мир на Корейския полуостров и за развитието на междукорейските връзки“, каза той.

Мун Дже Ин е предложил на севернокорейския си колега да бъдат свързани железниците на двете страни, посочи още говорителят. „Президентът Мун отбеляза, че това би осигурило съществен принос към икономическото сътрудничество между двете страни“, каза Юн Йон Чан.

Проектът за междукорейска жп линия е обсъждан от ръководствата на двете държави и по-рано, но все още не е осъществен. Той предвижда в бъдеще и свързване на корейските железници с руската Транссибирска жп магистрала, което ще даде възможност товари от Корейския  полуостров да се доставят в Европа много по-бързо.

По-рано днес лидерите на двете Кореи се здрависаха на демаркационната линия, разделяща полуострова, преди началото на историческата им среща на върха. Ким Чен Ун и Мун Дже Ин останаха всеки от своята страна на границата в село Панминчжон в демилитаризираната зона и усмихнати размениха няколко думи. След това Ким Чен Ун пресече границата, ставайки първият севернокорейски лидер, стъпил в Южна Корея след края на войната между двете страни през 1953 г. По покана на Ким южнокорейският президент също направи няколко крачки в севернокорейската част на зоната и там двамата лидери си направиха снимка, преди да се върнат на южнокорейска територия, държейки се за ръце.

Лидерът на КНДР призна на границата пред южнокорейския си колега, че е впечатлен от срещата с него на „подобно историческо място“. „Много се радвам на тази среща, не можах да сдържа своя ентусиазъм. Много съм впечатлен, че се срещнахме на подобно историческо място и че президентът Мун пристигна тук, за да ме посрещне лично на демаркационната линия“, цитира негови думи телевизия NHK. Мун Дже Ин заяви на свой ред, че „това е много смела стъпка“ от страна на севернокорейския лидер, „ознаменувал с появата си този исторически момент“.

След това двамата лидери бяха посрещнати от южнокорейски почетна рота в традиционни костюми и се отправиха към Дома на мира за срещата на върха. На масата за преговори те прекараха час и половина, след което Ким се завърна в севернокорейската част на Панминчжон в черна лимузина, съпроводен от 12 телохранители, които тичаха край колата му.

Двамата ще се срещнат отново по-късно днес, след като обядват поотделно. Програмата предвижда те да участват в церемония по засаждане на бор, растящ от 1953 г., когато е подписано примирието след Корейската война и символизиращ мира и благоденствието на Корейския полуостров. След това Ким и Мун ще имат възможност да разговарят на четири очи по време на кратка разходка без придружители, преди да се върнат на масата за преговори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама