Над 1300 участници ще дефилират на Варненския карнавал

09:45, 28 апр 18 25 604 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес, над 1300 участници от 16 общини в страната ще дефилират по време на четвъртото издание на възродения "Празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия - Варненския карнавал". Записани за участие са 20 от най-добрите кукерски групи в страната от областите Варна, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Ямбол, Силистра, Русе, Шумен и Бургас. За първи път участие ще вземе и група от Македония. Организатори на събитието са дирекциите „Култура и духовно развитие“ и „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

Карнавалът ще започне в 13:00 часа на пл. „Независимост” с представяне на маски и костюми от състави и индивидуални изпълнители. Около 15:00 ч. шествието, водено от представителния духов оркестър на ВМС, ще премине по пешеходната зона на бул. „Княз Борис I” до входа на Морската градина.

Там, около 16:00 часа, гостуващи кукерски групи от цялата страна ще изпълнят характерни ритуали от празничната маскарадна обредност. От 17:00 ч. ще започне концерт с участието на група „Обратен ефект”. Фолклорен ансамбъл „Варна” по традиция ще поведе празничното хоро. След това ще бъдат наградени победителите във всичките 10 категории от конкурсната програма. Изложба-базар на майстори-занаятчии от цяла България ще бъде част от съпътстващата програма на Варненския карнавал от 10:00 до 19:00 часа на пл. „Антон Новак”.


 



 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама