Сърбия и Косово изостриха тона в Скопие

10:33, 28 апр 18 / Политика 25 674 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Напрежение между Сърбия и Косово на лидерската среща в Скопие. Имало е остър тон между президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи, на срещата за помирение на лидерите от страните на бивша Югославия и Албания.
В разговорите участваха и българския министър председател Бойко Борисов и председателя на Европейския съвет Доналд Туск, съобщи bTV.

Българският министър-председател е настоял двете страни да решат проблемите си, в противен случай няма да има разговори за европейскота им членство. Според него трябва да се изяснят и проблемите между Гърция и Македония.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че всички лидери на Балканите трябва да се успокоят. Той призова политиците да бъдат по-прагматични и рационални и по-малко емоционални.

И Туск, и Борисов бяха категорични, че за да се интегрират и присъединят към Европейския съюз, Сърбия и Косово трябва да изяснят и решат проблемите си, а същото трябва да направи и Република Македония, която да намери решение на спора с Гърция за името си.

„Това, което ние с Доналд сме поели като ангажимент, сме го изпълнили. Темата е на масата. Това, което сме поели като ангажимент да намерим хибридно финансиране, също - още на 16 и 17 май шефовете на Световна банка, Европейска инвестиционна банка ще бъдат там и ще чакат кой какъв лот да им бъде поръчано и да се започне работа”, каза премиерът Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама