Строги мерки: Край на палмовото масло в млечните продукти

17:46, 28 апр 18 25 692 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ще бъдат наложени строги ограничения за използването на растителни мазнини в млечните продукти. Това заяви днес в Сливен министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който присъства на Националното изложение по животновъдство.

Пред „24 часа“ Порожанов заяви, че в мандрите повече няма да може да се прави сирене от мляко и палмово масло, както досега. Причината е, че фирмите спекулираха, влагайки евтиния продукт, за да увеличат печалбите си. Резултатът е, че това девалвира стойността на българските млечни произведения на международните пазари.

Оделно ЕС разработва няколко директиви, които предвиждат глоби за фирмите, позволяващи си двойни стандарти между Западна и Източна Европа.

По думите му, цитирани от dir.bg, ще бъде създадено специализирано звено към земеделското министерство, което ще извършва проверки, независими от агенцията по храните, съобщи още министърът. Освен млечните, ще бъдат проверявани и етерично-маслените продукти, като например розовото масло, както и птицевъдните ферми. Недобросъвестните търговци и производители ще бъдат санкционирани и ще им бъдат съставяни актове.

Подобно е мнението и на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер: „Трябва да подготвим националните власти, за да пресекат тези нелегални практики, които съществуват. Не трябва да има потребители втора класа в Европа.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама