ПО ТВОЙ СИГНАЛ: НАП търси данъци от продадени стари маратонки 

09:10, 29 апр 18 25 6117 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На [email protected] наш читател сподели, че в петък, 27 април, е получил известние по мейл от НАП, че дължи данъци за продажбите, които е осъществил през онлайн платформи като ОLХ. В мейла се посочва, че е задължен да подаде декларация за това в законовия срок, който е 30 април, понеделник.

"Редно ли е известия от този род да бъдат получавани в последния момент? Откъде НАП знае за сделката, сключена през сайта? Дори да приемем, че трябва да се плати данък - не трябва ли ние да го декларираме? Няма ли злоупотреба с лични данни? Откъде бирниците знаят, за да изпратят това известие по мейла и с какво право подобни данни са били предоставени без мое съгласие?", пита читателят ни. Той се чуди още защо НАП търси от него данъци за продадени стари вещи като маратонки или пък стоки от несполучливи интернет покупки, след като по закон подобни продажби не подлежат на облагане.

Ето какво съдържа известието от НАП:

УВАЖАЕМА/И ГОСПОЖО/ГОСПОДИНЕ,
Информираме Ви, че НАП осъществява мониторинг на продажбите на стоки и услуги в интернет с цел установяване на търговците, неспазващи законовите изисквания.
След извършен анализ на данните от онлайн търговията на стоки и услуги, беше установено, че Вие извършвате продажби чрез платформи за безплатни обяви в интернет.
Напомняме Ви, че печалбите и доходите от интернет търговията подлежат на облагане, като:
-         юридическите лица, следва да включват всички приходи от тази дейност при формирането на данъчния финансов резултат и да ги декларират пред НАП;
-         физическите лица, следва да декларират доходите си от тази дейност с годишната данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица по чл. 50 от ЗДДФЛ, която се подава в срок до 30.04.2018 г. за доходи придобити през 2017 г.
Подробна информация е публикувана в интернет страницата на Агенцията, в рубрика „Облагане на продажби в Интернет“, достъпна на адрес http://www.nap.bg/page?id=702.
В случай, че вече сте декларирали доходите си пред НАП, благодарим за проявената ангажираност при изпълнение на законовите Ви задължения.
ЕКИПЪТ НА НАП

В самият сайт на НАП съобщават, че започват кампания по изпращане на електронни писма до граждани и фирми, с което напомня, че  доходи и печалби от продажби в интернет се облагат. Датата на съобщението е 27 април. Тоест кампанията започва един работен ден преди края на законовия срок за подаване на декларации.

В посочения от НАП линк пише:

Облагане на продажби в Интернет

От данъчна гледна точка продажбите на стоки и услуги в Интернет не се отличават от тези, извършвани по традиционния начин и водят до същите данъчни задължения. Физическите лица, които по занятие купуват стоки с цел да ги препродадат, т.е действат като търговци, са длъжни да плащат данък върху доходите на физическите лица в размер на 15 % за дохода, който получават от тази дейност. Продажбите на лични вещи в Интернет от физически лица са освободени от облагане с някои изключения. За физическите лица, които осъществяват дейност като еднолични търговци е задължително и подаването на Годишен отчет за дейността (ГОД) пред Националния статистически институт. 

В законовите разпоредби пише следното:

На основание чл.13, ал.1, т.2 от ЗДДФЛ доходите от продажбата или замяната на движимо имущество, с изключение на изрично посочените в закона, са необлагаеми.

Доходът от продажбата на движими вещи, независимо от начина на продажба, дали от стационарен, подвижен обект /разносна дейност/ или чрез интернет, ще подлежи на облагане, при условие, че дейността се извършва по занятие, системно и с цел реализиране на печалба, сделките имат траен характер и се извършват през продължителен период от време, както и когато се извършва от лице, регистрирано като търговец за целите на търговската му дейност.


От съобщението, разпратено по електронните пощи на длъжниците, става ясно, че НАП са погнали онлайн търговците с големи доходи, но под ножа на агенцията попадат и хиляди обикновени физически лица,. Сега те трябва да доказват, че продажбата на старите им вещи не са всъщност търговия с цел печалба. По какъв начин това може да бъде доказано, също не става ясно. В много случаи касови бележки или не се пазят, или не се получават, ако първоначалната покупка на продадената вещ е осъществена през онлайн платформа. 

Проверка на ТОПНОВИНИ показва, че случаят на читателя ни не е изолиран случай. Паника е обхванала потребителите на онлайн-платформи, които масово са получили подобни мейли точно на 27 април. Ето някои от мненията, публикувани във Facebook група:

"Добре как може да разберат дали една вещ е лична или не е! Незная, ето в шкафа си имам поне 10 чифта мои обувки, нови, които няма да нося, просто защото са с ток, а вече нося само равни. Още десет на детето ми, които са му малки, а той така и не е обул. Още пет от сестра ми, които са носени два-три пъти и са за изчистване. Сумирам всички чифтове, намирам клиент почти веднага, защото ги пускам на цена много под реалната. Така за седмица продавам около 20 чифта обувки на обща стойност 400 лв. (Всичко това е хипотетично). Това търговия ли е или разчистване".

"На мен ми е по-интересно майките, дето правят общите поръчки от Англия, какво ще правят.....че там има и внос вече и става дебело.....всяка втора жена във фейса върти търговия и това е от 2 години, това автоматично сваля оборота на магазините и тази акция от НАП може и поръчкова да е, от големите молове и вносители на дрехи и производители......защото всеки купува от тук оттам и така магазините губят, не плащат данъци и кръга се затваря....".

"Тактично пращат писма на всеки, който си искат, стрелят на сляпо. Има хора с 50 000 лв оборот и не подават нищо. Има с 5000 лв и вече са се наплашили".

"А откъде ни имат мейлите? Как така ОЛХ и Базар ще ни раздават данните наляво надясно? Или ЕКОНТ?".

ТОПНОВИНИ ще търси още гледни точки по темата. А ние продължаваме да очакваме сигнали за нередности, свидетелски разкази и папарашки снимки на [email protected] .

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама