Патешкото езеро в Борисовата градина има десетки нови обитатели (СНИМКИ)

09:00, 11 май 18 25 611 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Репортер на Топновини забеляза, че Патешкото езеро в софийската Борисова градина отново е оживено. Десетки патета на различна възраст вече правят компания на старите обитатели и веднага станаха атракция за столичани. 

Общината явно е решила да компенсира загубата на родилите се в естествена среда патета в края на април, които само за една-две седмици станаха жертва на грабливи гарвани. 

Сега вече от Общината са преградили и покрили с мрежи пространство за невръстните патета, а по-големите се движат на свобода из останалата част от езерото.

В края на април се излюпиха шест зеленоглави патета - първите бебета, които се появяват в езерото, след като през 2017 г. Столична община възстанови първоначалния му облик и започна да отглежда в него зеленоглави патици. Птиците дойдоха от Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Въпреки усилията на Общината обаче, която постави защитни мрежи, новото потомство не оцеля от набезите на гарваните.

Езерото с водоплаващите птици (Патешкото езеро) е създадено през 1972 г. През годините то променя характера и предназначението си, докато през 2017 г., във връзка с отбелязването на 135 години парк „Княз-Борисова градина“, Общината възстанови оригиналния му вид – вкл. и емблематичната за цялостния облик на мястото къща за патици, разположена на островчето в средата му.

За да се създаде подходяща среда за живот на птиците, езерото беше оградено с дървена ограда, която позволи отглеждането им независимо, че паркът е предпочитано място за разходка на домашни кучета. Управата на Борисова градина полага всекидневна грижа за отглеждането на птиците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама