Издирват Боян Петров с хеликоптери

07:30, 11 май 18 25 568 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Три хеликоптера излетяха в 8ь30 ч. местно време, за да облетят за връх Шиша Пангма, където изчезна алпиниста ни на 3 май, съобщиха от Външно министерство. 

Трети хеликоптер остава на непалска територия в близост до границата за снабдяване с гориво на двата хеликоптера, които ще извършват спасителната операция.

Посолството ни в Делхи е получило допълнителна информация, че хеликоптерите са стигнали в подножието на върха и изчакват намаляване на силата на вятъра, за да направят облитане на съответната височина.

В екипите са включени опитни пилоти и опитни алпинисти, включително хора, запознати с терена на вр. Шиша Пангма от техни предишни изкачвания на върха.

В хеликоптерите са пренасят инсулин и глюкоза, защото Боян Петров е диабетик и това е едно от основните притеснения - че дори и да бедства някъде, всяка минута е от значение, съобщава NOVA.

Към този момент хеликоптерите са спрели в базов лагер под върха. Надяваме се това да е временно и те да продължат до базови лагери 2 и 3, докъдето все още катерачите не могат да стигнат. 

„На 11 май са се разбрали абсолютно всички от базовия лагер да тръгнат – тримата шерпи плюс поне шестима китайци, плюс всички налични алпинисти от базовия лагер. Направили са необходимата организация, ще тръгнат в различни групи. Имаме разрешение за хеликоптери от две различни фирми. Има някакви бюрократични проблеми, те вече са изчистени, но така или иначе китайците винаги щяха да разрешат при хубаво време да излетят. Специално за 11 май сме подготвили всички документи“, съобщи вчера Деян Петков от екипа на алпиниста, предаде "Дарик".

Без напредък остана в четвъртък издирването на Боян Петров. Хеликоптерът не е успял да се включи в спасителната операция, а лошото време е спряло и наземния екип от алпинисти. Китай даде принципно разрешение за навлизане на непалски хеликоптер в Тибет, но силният вятър и бюрократични проблеми са попречили на полета.

Външният министър Екатерина Захариева съобщи, че са сменени няколко фирми, тъй като се оказало, че някои от тях нямат необходимите документи, а пилотите им – съответните разрешителни. По думите на Деян Петков проблемите вече са изгладени и хеликоптерите на две фирми са напълно готови за операцията на 11 май. 

Боян Петров е забелязан последно да поема към Шишапангма на 3 май, откогато е в неизвестност. Операцията по издирването му започна преди 3 дни, като оттогава екип от 6 души се опитва да достигне върха. Заради лошото време обаче до момента спасителите успяха да стигнат само до Лагер 1 на височина от 6200 метра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама