Почитаме Светите братя Кирил и Методий

07:09, 11 май 18 25 576 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 11 май църквата почита паметта на Светите братя Кирил и Методий. Имен ден празнуват всички, които носят имената Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий. 

Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий, бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на 11 май.

От 1863 г., 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. След Освобождението 11 май става общоучилищен празник на славянските първоучители. 

С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държава, вече се чества на 24 май. 

Основният принос на Кирил и Методий е съставянето на славянобългарската азбука през 862 година.​ Учителите на Славянските народи били от най-образованите хора на своето време. Свети Кирил наречен философ, завършил прочутата Магнаурската школа в Константинопол. Дълбоко религиозен още от детските си години, по-големият брат Методий стана монах, което се отличава с своята борбеност.

Чрез своето дело светите братя дали възможност за наука и просвещение на Славянски народи, но и доказали Бог може да бъде прославен и на други езици, освен на трите утвърдени до този момент еврейски, гръцки и латински. Разпространението на новата азбука било довършено от техните ученици, които били приети в България от цар Борис.

За поредна година църковна делегация, водена от главата на Македонската православната църква Архиепископ Стефан, пристига у нас  за празника по покана на Българската академия на науките.  
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама