Ердоган и Путин са обсъдили оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран

08:40, 11 май 18 / Свят 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин, са обсъдили в телефонен разговор оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран. Те са били единодушни, че решението на Вашингтон е "погрешна" стъпка, тъй като договорът е дипломатически успех, който трябва да бъде съхранен. 

Във вторник американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от шестстранното споразумение с Техеран, което ограничава ядрената дейност на Иран в замяна на облекчаване на икономически санкции.

Иран не иска ново напрежение в Близкия Изток, заяви иранският президент Хасан Рохани в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел вчера. Според Рохани Иран винаги се е стремил да намалява напрежението в региона, като се опитва да засили сигурността и стабилността.

От своя страна германският канцлер е казала, че подкрепя запазването на споразумение по иранската ядрена програма между големите сили след изтеглянето на САЩ, обявено от Доналд Тръмп във вторник. Меркел е призовала за провеждане на разговори в широк формат за програмата за балистични ракети на Иран и иранските дейности в региона, в това число в Сирия и Йемен.

Междувременно Белият дом обяви, че иска инспекциите на ирански ядрени обекти да продължат въпреки обявеното изтегляне на Вашингтон от споразумението. Това заяви американски правителствен представител. Той е изразил очакване Иран да продължи да прилага допълнителния протокол и да си сътрудничи с Международната агенция за атомна енергия, независимо дали споразумението ще се запази или не.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама