Картини на Ярослав Вешин гостуват в Прага (СНИМКИ)

19:30, 11 май 18 / Култура 25 981 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложба „Ярослав Вешин (1860 – 1915)“ гостува на Българския културен институт в Прага. Творбите са фонда на Националния военноисторически музей (НВИМ). Родственици на Вешин – негови внуци и племенници, живеещи в родината му, гости от културни институции и българската общност в страната присъстваха на откриването.

Посланикът ни в Чехия Н. Пр. Лъчезар Петков подчерта, че за него е изключително удоволствие д открие изложбата, защото тя е израз на усилията за засилване на културните връзки между двете държави. Той сподели, че творчеството на Вешин го връща в неговото детство, тъй като е израснал с литография на негова картина, закачена в дома на дядо му.

Директорът на Българския културен институт в Прага Галина Тодорова изтъкна, че това събитие е важна част от програмата в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и благодари на екипа на Националния военноисторически музей за възможността чешката публика да се докосне до един по-различен аспект от творчеството на автора.

„Връзката на Ярослав Вешин с Националния военноисторически музей е много дълбока не само защото е първият военен художник и неговите батални картини създават първата колекция на НВИМ, но и защото той е част от най-ранната история на Военния музей, тъй като един от възможните избори къде да се помещава е бил ателието на художника в центъра на София“, обясни доц. д-р Соня Пенкова – директор на НВИМ, и благодари на Министерството на отбраната и Министерството на културата за съдействието тази изложба да стане възможна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама